Pe cine trimite Putin la Istanbul. Kremlinul a anunţat componenţa delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina

Vladimir Putin a semnat un ordin „cu privire la componenţa delegaţiei Federaţiei Ruse pentru discuţiile cu Ucraina”, a anunţat miercuri seară Kremlinul. În condiţiile în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl provocase pe Putin să se întâlnească personal la Istanbul, delegaţia anunţată de Kremlin pentru negocierile directe propuse de însuşi Putin cuprinde oficiali din eşalonul secund, între care un asistent al preşedintelui rus, doi miniştri adjuncţi, doi oficiali din spionajul militar (GRU), scrie News.ro. Unii dintre ei au făcut parte şi din delegaţia rusă care a purtat negocieri cu Ucraina la scurt timp după începerea invaziei ruse, în martie 2022.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, din delegaţia Federaţiei Ruse pentru negocierile cu Ucraina fac parte următorii:
- Vladimir Medinski – asistent al preşedintelui Rusiei (şeful delegaţiei). El a condus delegaţiile ruse şi la precedentele negocieri cu Kievul, desfăşurate în martie 2022, la o lună după declanșarea invaziei ruse, negocieri care au eşuat
- Mihail Galuzin – ministru adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse (membru al delegaţiei)
- Igor Kostiukov – şeful Direcţiei principale a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU, spionajul militar) – membru al delegaţiei
- Aleksandr Fomin, ministru adjunct al apărării (membru al delegaţiei)
Conform ordinului, delegaţia mai cuprinde şi patru „experţi”:
- Aleksandr Zorin – prim-adjunct al şefului Direcţiei de Informaţii a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (şi el a făcut parte din delegaţia rusă la negocierile precedente)
- Elena Podobreevskaia – adjunct al şefului Biroului Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru politica de stat în domeniul umanitar
- A.A. Polişciuk – director al celui de-al doilea departament al ţărilor CSI din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse
- V.I. Şevţov, adjunct al şefului Direcţiei principale pentru cooperare militară internaţională din Ministerul Apărării
Prin urmare, preşedintele rus Vladimir Putin nu face parte din delegaţia rusă care se va deplasa joi în Turcia pentru discuţii pe tema conflictului din Ucraina, deşi preşedintele ucrainean, care se va afla la Ankara, îi lansase provocarea de a discuta în persoană.
Zelenski se declarase pregătit pentru „orice format de negociere” pentru a pune capăt războiului cu Rusia şi a declarat că va decide asupra „măsurilor care vor fi luate” după ce va şti cine va reprezenta Moscova la discuţiile programate să aibă loc joi la Istanbul.
Zelenski a mai spus că are în program să se întâlnească, joi, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, dar dacă liderul de la Kremlin va fi de acord să zboare la Istanbul, el şi Erdogan vor veni la el.
Şeful Biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, a declarat că dacă Putin refuză să vină în Turcia, acesta va fi ultimul indiciu al lipsei de voinţă a Rusiei de a pune capăt războiului.
Liderul de la Kremlin a avut iniţiativa acestor negocieri, după ce a respins un ultimatum prin care principalii aliaţi europeni ai Ucrainei au ameninţat Rusia că dacă începând din 12 mai nu acceptă o încetare a focului pentru 30 de zile îi vor impune noi sancţiuni.
Ultimele negocieri directe ruso-ucrainene au avut loc tot la Istanbul în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei.