Sari direct la conținut

Pe piața forței de muncă din Ungaria a apărut un nou fenomen

HotNews.ro
Budapesta, Ungaria, Foto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia
Budapesta, Ungaria, Foto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

În ultima perioadă tot mai multe persoane cu diplome de absolvire se adresează oficiilor de ocupare a forței de muncă din Ungaria, însă, în mod surprinzător, cel mai frecvent motiv pentru a părăsi locul de muncă nu este concedierea sau închiderea companiei, ci mai degrabă vacanța și relaxarea după o oboseală acumulată în timpul anului, potrivit ziarul ungar „Világgazdaság”, citat de Rador.

Motivul real nu este altul decât deficitul de forță de muncă din ce în ce mai grav și cererea în creștere pentru locuri de muncă calificate.

Toate acestea au adus în Ungaria fenomenul care până acum era caracteristic doar în Europa de Vest: absolvenții de studii superioare care se află într-o situație existențial mai bună se pot înscrie acum la oficiile de ocupare a forței de muncă pentru sprijin în căutarea unui loc de muncă, știind că își vor putea găsi cu ușurință un loc de muncă după trei luni.

Dacă ne uităm la datele Oficiului Central de Statistică (KSH), este clar că, deși salariile încă nu ajung din urmă în mai multe profesii salariile din Occident, există din ce în ce mai multe domenii în care companiile pot oferi deja un venit deosebit de competitiv.

De la începutul acestui an, salariul mediu brut în sectorul infocomunicații și finanțe a fost peste 900.000 de forinți (11.494 lei), iar salariul mediu a fost peste 1 milion de forinți (12.771 lei) timp de două luni consecutiv datorită primelor. Desigur, toate acestea sunt medii, așa că salariile pot varia în sus și în jos.

Președintele Federaței Sindicatelor Liga, Melinda Mészáros, a declarat pentru ziarul ungar „Világgazdaság” că și în Ungaria a apărut – așa cum a numit-o – această relaxare specială sau concediu de odihnă special.

În Europa de Vest acest proces este prezent de ceva vreme, mai ales în rândul celor care predau în învățământul superior sau care au o activitate de cercetare, în primul rând în legătură cu schimbările de locuri de muncă.

Totodată, aceasta presupune un nivel mai ridicat de venit si un nivel deosebit de cunoștințe atunci când cineva poate găsi – cu mare siguranță – un loc pe piața muncii. În 99 la sută din cazuri, persoanele respective au deja posibilitatea următoarei angajări, adică au un angajament față de un alt angajator, a explicat Melinda Mészáros, care a adăugat: Ei trec peste această perioadă intermediară cu o relaxare specială, în timp ce se înregistrează la oficiile de ocupare a forței de muncă, astfel că nu rămân niciodată fără asigurări.

Potrivit președintelui sindicatului, acest fenomen nu este neapărat caracteristic Budapestei, este mai mult legat de grupuri profesionale și calificări profesionale, decât de un fenomen regional. Regionalitatea joacă un rol în sensul că nivelurile de venit în capitală și în regiunea Transdanubia Centrală sunt semnificativ mai ridicate decât în alte zone ale țării, de exemplu în Transdanubia de Sud, unde nu există angajatori mari și din această cauză și salariile sunt mult mai mici, astfel că aici acest fenomen se poate constata mai puțin.

Melinda Mészáros a atras atenția și asupra faptului că numărul solicitanților de locuri de muncă înregistrați cu studii medii și superioare este în creștere, în timp ce numărul muncitorilor necalificați este în scădere, ceea ce indică faptul că azi este mult mai ușor să găsești un loc de muncă cu calificare profesională.

Melinda Mészáros a menționat, totodată, că degeaba are cineva o calificare profesională dacă nu a lucrat în acel domeniu sau nu are experiență și a obținut doar hârtia. Toate acestea nu sunt suficiente pentru angajare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro