Sari direct la conținut

Pedepse aspre pentru participanții la revolta anti-Israel din Daghestan. Tribunalul rus i-a condamnat pentru violențe împotriva poliției

HotNews.ro
Pedepse aspre pentru participanții la revolta anti-Israel din Daghestan. Tribunalul rus i-a condamnat pentru violențe împotriva poliției
Procesul a avut loc în orașul Krasnodar Foto: Handout / AFP / Profimedia

Cinci persoane au fost condamnate vineri de un tribunal din regiunea Krasnodar, sudul Rusiei, la pedepse de până la 9 ani de detenţie pentru participarea la o revoltă anti-Israel pe un aeroport din republica Daghestan din Caucazul rus, transmite AFP, preluată de Agerpres.

La 29 octombrie, o mulţime de bărbaţi a invadat pista şi terminalul aeroportului din Mahacikala, capitala acestei republici instabile cu majoritate musulmană, în pline tensiuni legate de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Zeci de participanţi la acea revoltă au primit în lunile trecute pedepse mai uşoare: amenzi, muncă în folosul comunităţii sau detenţie de cel mult 10 zile. Vineri, justiţia rusă a fost mult mai severă cu cei cinci inculpaţi, acuzaţi de ”participare la revolte de masă”.

Patru dintre ei – Anvarbek Ataiev, Islam Ibraghimov, Salik Ramazanov, Magomed Omarashabov – au primit peste şase ani de detenţie, iar al cincilea, Rabadan Radjabov, a fost condamnat la 9 ani pentru că, în plus, a făcut uz de ”violenţă împotriva forţelor de ordine”, potrivit comunicatului tribunalului.

Conform sursei, mulţimea se adunase în acea zi în faţa aeroportului din Mahacikala din cauza sosirii unui avion de la Tel Aviv, având la bord cetăţeni israelieni. „Acuzaţii care căutau pasagerii zborului de la Tel Aviv au forţat cordonul împreună cu mulţimea, au rupt porţile terminalului şi au pătruns pe pistă”, ceea ce „a blocat total activitatea aeroportului”, a menţionat comunicatul.

Potrivit tribunalului din Krasnodar, peste 1.500 de persoane au participat la revoltă, dintre care 136 au fost identificate. În cursul ciocnirilor au fost răniţi în jur de 20 de poliţişti.

Autorităţile ruse au acuzat Kievul şi pe occidentali de a fi fost în spatele acestei revolte, scoţând în evidenţă rolul unui canal Telegram critic faţă de autorităţile locale, ”Utro Daghestan”, care difuzase chemări la adunare la aeroport.

Potrivit Moscovei, acest canal este administrat din Ucraina şi are legături cu fostul deputat rus de opoziţie Ilia Ponomarev. Kiev a negat orice implicare, la fel şi Washingtonul, care a comparat atacul de la aeroport cu „un pogrom”.

INTERVIURILE HotNews.ro