Sari direct la conținut

Pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis 

Pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis 
Casa de pensii Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea care prevede că nu vor fi impozitate pensiile mai mici de 3.000 de lei a fost promulgată joi de către președintele Klaus Iohannis. Prin acest act normativ a fost majorat plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei (cum este acum) la 3.000 de lei. 

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, prevede actul normativ promulgat joi de către șeful statului. 

Legea a fost adoptată marți de Camera Deputaților, în regim de urgență.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat miercuri, la guvern, că impactul bugetar al neimpozitării pensiilor până în 3.000 de lei nu are o influență majoră. Impactul bugetar este de 662 de milioane de lei și nu periclitează plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari, a spus Boloș.

„Nu avem o influență, respectiv un impact major în anul 2024 în privinta acestui plafon de venit pentru care este acordată scutirea”, a susținut Boloș.

El a anunțat că 12,5 miliarde de lei au fost virate în conturile Casei Naționale de Pensii pentru plata pensiilor recalculate aferente lunii septembrie. O tranșă similară va fi virată și la 1 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro