Sari direct la conținut

Pensionarii germani le ocupă locul celor ruși pe piața imobiliară de pe litoralul bulgăresc

HotNews.ro
Germanii de vârsta pensionării cumpără în mod intens case de vacanță pe litoralul bulgăresc al Mării Negre și, într-o oarecare măsură, ocupă locurile eliberate de plecarea rușilor de pe piața imobiliară. Acest lucru este raportat de brokeri de pe coasta de sud și de nord a Mării Negre în Bulgaria, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.
Varna, Bulgaria, Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia
Varna, Bulgaria, Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Germanii, la fel ca și alți străini cu proprietăți estivale în Bulgaria, preferă complexe închise, în principal datorită securității, asociată cu paza non-stop și întreținerea zonelor comune. De-a lungul coastei de nord a Mării Negre în Bulgaria, pe lângă Germania, cumpărătorii frecvenți de case de vacanță sunt și pensionari din Franța, Italia și Țările de Jos.

Polonezii și cehii sunt mai des întâlniți în partea de sud. Cumpărătorii din Ucraina reprezintă, de asemenea, o cotă semnificativă a pieței imobiliare, deși un număr mare de ucraineni preferă să închirieze case cu speranța de a se întoarce în patria lor, spun brokerii.

Cu toate acestea, jucătorii principali de pe piața imobiliară de la mare sunt bulgarii – aproximativ 50-60% dintre noii cumpărători. În același timp, majoritatea sunt tineri de 30-45 de ani, Ei cumpără proprietăți de vacanță în principal cu împrumuturi și doar 15-20% – cu banii jos, iar aceștia sunt în principal bulgari care locuiesc și lucrează în străinătate și au strâns bani.

Creșterea prețurilor caselor de vacanță este mult în urmă față de cea a caselor din marile orașe. Din acest motiv, în ultima perioadă, proprietățile de vacanță sunt cumpărate ca primă casă”, a comentat brokerul Atanas Argirov pentru BTA. Potrivit acestuia, în timp ce prețurile locuințelor în marile orașe au crescut cu 60% în ultimii doi ani, creșterea proprietăților de vacanță este cu 25%.

În zona Varna

În acest moment, în regiunea Varna, prețul mediu al proprietăților de vacanță este cuprins între 1.900 și 2.100 de euro pe metru pătrat, subliniază Argirov. Se așteaptă o creștere din cauza cererii mari, care depășește oferta.

Pentru regiunea Varna, proprietățile din și în jurul stațiunii „Constantin și Elena” sunt cele mai căutate. Stațiunea este deja un cartier al orașului Varna și are mai multe proprietăți rezidențiale decât hoteluri. Construcția de ansambluri rezidențiale continuă în zonă, iar acum urmează construirea a 4-5 ansambluri rezidențiale.

Casele de vacanță sunt căutate și în stațiunea Nisipurile de Aur – în principal în ansambluri închise. Taxele suplimentare nu mai reprezintă un obstacol pentru cumpărătorii de asemenea proprietăți, a comentat expertul. În ultimii doi ani, taxele în ansamblurile rezidențiale închise din regiunea Varna au crescut cu 20%.

Două mari companii ucrainene vizează construcții de vacanță de ultimă generație – complexe închise care sunt aproape de pădurile din regiunile Alen Mak și Manastirski Rid, unde cumpără proprietăți mari pentru construcții, a anunțat Argirov.

În zona Burgas

Prețurile proprietăților de vacanță din regiunea Burgas au crescut anul acesta cu 5-6%, iar piața este echilibrată, spun brokerii locali. Cumpărătorii de proprietăți de vacanță merg în mod tradițional în principal la Sozopol, Nesebăr, Sunny Beach și Primorsko. O comunitate germană s-a stabilit permanent în Aheloi, iar investițiile lor sunt în principal în ansambluri rezidențiale închise, a declarat brokerul Stefka Kalcheva pentru BTA.

Cetățenii ucraineni sunt interesați să cumpere case în Burgas, din cauza posibilității copiilor acestora de a merge la școală. Din același motiv, Pomorie este un oraș preferat și de ucraineni. Piața ucraineană este, fără îndoială, un factor de luat în calcul în Burgas, cu o cotă de aproximativ 30% din tranzacții, spune Kalcheva. Pomorie este deja atractiv și pentru polonezi și străinii vorbitori de germană.

Și aici se raportează un interes crescut din partea cumpărătorilor bulgari, care încheie 50% din tranzacții. Apropierea de mare este printre principalii factori de stabilire a prețurilor în regiune, a subliniat Stefka Kalcheva.

La câțiva pași de plajă, prețul unei proprietăți, de exemplu în Sozopol, între prima și a treia linie de la mare, este între 85.000 și 100.000 de euro, pentru un apartament complet mobilat într-un complex rezidențial închis. Prețurile cuprinse între 65.000 și 75.000 de euro sunt un indicator de probleme nerezolvate, de exemplu cu compania de administrare.

În medie, taxa pentru un apartament cu două camere într-un complex închis este între 720 și 850 de leva pe an, în funcție de suprafața locuinței, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.

INTERVIURILE HotNews.ro