Sari direct la conținut

Percheziții la mafia imobiliară din București și Ilfov. Prejudiciu de 6 milioane de euro pentru Primăria Capitalei după tranzacții ilegale cu imobile și terenuri / Ar fi vizat terenul pe care se află un ansamblu rezidențial al lui Dumitru Dragomir

HotNews.ro
Perchezitii ale oamenilor legii, Foto: AGERPRES
Perchezitii ale oamenilor legii, Foto: AGERPRES

Zeci de percheziţii au avut loc miercuri în Bucureşti şi în Ilfov, într-un dosar vizând tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile şi terenuri aflate în patrimoniul Primăriei Capitalei, prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate. Persoanele cercetate ar fi obţinut astfel venituri de aproximativ 6.000.000 de euro. Terenurile vizate sunt cele pe care se află ansamblul rezidențial Herăstrău Park View, construit de Mitică Dragomir și de fiul său Bogdan și care ar fi fost cumpărat de la o rețea de falsificatori de sentințe judecătorești, scrie Europa Liberă.

Ancheta vizând infracțiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii este coordonată de Parchetul General, iar miercuri în acest dosar au fost făcute 35 de percheziții în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

Conform unui comunicat al Poliției Române, începând cu anul 2018, în Bucureşti, mai multe persoane ar fi făcut tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile și terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice, respectiv al unui consiliu (Primăria Capitalei – n.r.), prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că „proprietarii” iniţiali ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani.

Imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse şi, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credinţă, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacţionate se cuvin de drept statului român.

Astfel, persoanele cercetate ar fi obţinut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.

În acest caz ar urma să fie duse la audieri 24 de persoane.

Pe terenurile vizate se află un ansamblu rezidențial ridicat de Dumitru Dragomir și de fiul său

Terenurile vizate sunt cele pe care se află ansamblul rezidențial Herăstrău Park View, construit de Mitică Dragomir și de fiul său Bogdan și care ar fi fost cumpărat de la o rețea de falsificatori de sentințe judecătorești, scrie Europa Liberă.

În septembrie 2018, terenul de pe strada Căpriorilor din Sectorul 1 a fost cumpărat de firma Number One SRL. Societatea aparține lui Bogdan și Dumitru Dragomir.

„Doamne ferește, de unde să știu că a fost obținut în fals. Sunt acte făcute la notariat. Ce a păzit notarul? Am plătit 1,2 milioane de euro pe teren, am construit prin bancă. Banca ce a păzit? L-am cumpărat de la doi sau trei cetățeni, au susținut că sunt proprietari. Am și vândut trei sferturi din apartamente. L-am construit cu credit de la bancă. Cum a trecut prin atâtea filtre fără să observe cineva? Noi am cumpărat terenul pe societate, vinovații să se ducă la pușcărie. Eu sunt cumpărător de bună credință”, declara Dragomir, pentru Europa Liberă, în urmă cu doi ani.

Dosarul a fost deschis de DIICOT, apoi a fost declinat la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, susțiciunea anchetatorilor fiind că rețeaua de falsificatori ar fi acționat similar în mai multe cazuri și s-au sesizat după ce adevărații moștenitori s-au trezit cu șantiere pe terenurile despre care știau că le aparțin de o viață. Imobilele ar fi ajuns în posesia posibililor falsificatori cu complicitatea unor funcționari din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, mai scrie Europa Liberă.

Printre cei care au cumpărat apartamente în blocul construit de Dumitru Dragomir s-ar număra milionarii Ion Viorel Păunescu și Ioan Dorin Micula. Alți proprietari de apartamente din blocul lui Dragomir sunt un cetățean israelian, un medic renumit din Constanța, patroana unei firme de brokeraj din Slatina, o familie de avocați din București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro