Sari direct la conținut

Percheziții la preotul Ciprian Mega, acuzat de legături cu Rusia și care își îndemna enoriașii să voteze cu Călin Georgescu. Este suspectat că și-a incendiat singur mașina

HotNews.ro
Regizorul Ciprian Mega alaturi de Maria Zaharova la Festivalul International de Film de la Moscova, Foto: Facebook - Laura Irina Mega
Preotul-regizor Ciprian Mega alaturi de Maria Zaharova la Festivalul International de Film de la Moscova, Foto: Facebook - Laura Irina Mega

Polițiștii din Bihor fac percheziții la locuința preotului Ciprian Mega din Oradea și la apropiați ai acestuia, existând suspiciuni că acesta și-a incendiat autoturismul, la începutul lunii februarie, scrie Bihoreanul. În luna ianuarie, Episcopia Ortodoxă a Oradiei l-a oprit de la slujire şi l-a suspendat din funcţia de paroh pe preotul Ciprian Mega, acuzându-l că face în România jocurile Bisericii Ortodoxe Ruse şi că „slujeşte altor interese decât cele ale Bisericii şi ale Ţării în care îşi duce traiul”.

Potrivit surselor Bihoreanul, perchezițiile au loc la casa preotului Mega și la încă patru adrese ale unor apropiați de-ai săi, între care fratele preotului și un polițist local din Oradea.

Sursele ziarului mai spun că polițiștii au indicii că Mega și-ar fi plănuit incendierea propriului autoturism, după ce ar fi spus în mediul clerical că are de gând să aducă dovezi privind homosexualitatea unor lideri din Episcopia Ortodoxă a Oradiei, la o ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ce spunea preotul Mega despre incidentul în care i-a ars mașina

Preotul susținea că mergea spre Capitală, în noaptea de 4 spre 5 februarie, și s-ar fi oprit să se întâlnească la o cafea cu niște preoți, pe DN 76, în comuna Drăgănești, când i-a luat foc mașina.

Atunci, preotul-regizor a susținut că i-au ars și laptopul personal și documente, iar pompierii au stabilit că focul a pornit, cel mai probabil, de la un scurtcircuit.

„Am vrut să mergem să căutăm o benzinărie cu cafenea. Nu era niciun local deschis. Povesteam în timp ce ne aflam în mașina lor și căutam un loc. La un moment dat, unul dintre ei a văzut că a luat foc ceva la depărtare, dar nu știam ce anume. Ne-am apropiat, ca să sunăm la 112, și atunci am văzut era chiar mașina mea. Eu am sunat la pompieri”, a relatat pentru Bihoreanul preotul Ciprian Mega.

Cu privire la bănuielile că la mijloc ar putea fi vorba de o mână criminală, pe fondul recentelor scandaluri în care a fost implicat, Mega afirma doar că nu îl suspectează pe episcopul ortodox Sofronie Drincec, dar critica „instigarea la ură” pe care acesta ar fi declanșat-o împotriva sa, prin suspendarea de la slujire și cercetarea administrativă.

Preotul Mega, acuzat că este un „cal troian” care face jocurile rușilor

În luna ianuarie, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a anunțat că l-a oprit de la slujire şi l-a suspendat din funcţia de paroh pe preotul Ciprian Mega de la Parohia „Sfântul Spiridon” din Oradea, acuzându-l că face în România jocurile Bisericii Ortodoxe Ruse şi că „slujeşte altor interese decât cele ale Bisericii şi ale Ţării în care îşi duce traiul”, relatează News.ro.

Episcopia l-a acuzat pe preotul Mega că face jocurile Bisericii Ortodoxe Ruse şi că este „unul dintre caii troieni din Biserica Ortodoxă Română”, neacceptat „nicăieri pe teritoriul BOR din pricina viziunilor sale rebele, anarhice şi extremiste”.

„Motiv pentru care a fost hirotonit doar pentru a sluji în Cipru, un alt fief al oligarhilor şi mafiei ruseşti, care  acţionează şi gândesc în perfectă armonie cu preotul în cauză, motiv pentru care a şi fost promovat şi „racolat”, apoi implantat, cu insistenţe nenumărate, în Biserica Ortodoxă Română pentru a ţese tulburări şi intrigi, pentru a destabiliza şi a lucra în alt sens, cu finalitate politică, ceea ce vedem în zilele noastre. De aici sprijinul bănesc pentru construirea bisericii parohiale din Oradea, pentru care s-a lăudat că a primit cadou un policandru de la Mitropolitul Ilarion Alfeyev, fost Mitropolit pentru relaţii externe al Bisericii Ruse, o personalitate foarte influentă şi enigmatică”, menţionează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei l-au acuzat pe Mega şi de alte relaţii cu lumea rusă, amintind atât de „întâlnirea sa, absolut nejustificabilă în plan artistic, cu Putin” de anul trecut (când Mega a participat cu producţia „21 rubini” la Festivalul de Film de la Moscova), dar şi de „slujirile sale repetate în Moscova, cu acordul Patriarhului Kiril”.

Mai mult, Ciprian Mega e acuzat de faptul că la finele anului trecut, pe 12 decembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale, l-a primit în biserica Sf. Spiridon pe preotul Kiril Tatarka, de la capela Ambasadei Rusiei la Budapesta (Eparhia Ortodoxă Maghiară fiind subordonată direct Patriarhiei Moscovei), cu acest prilej preotul rus ţinând două cuvântări, în limba maghiară.

„Rebeliune peste rebeliune, în cel mai legionar stil cu putinţă. Cu toate acestea, această reacţie şocantă a preotului-regizor, fără precedent probabil în întreaga Patriarhie Română, nu a fost sancţionată îndată, decât după trecerea  sfintelor sărbători  ale  Naşterii  Domnului,  pe  care  le-am  dorit  cinstite  şi  liniştite. Bineînţeles, preotul în cauză nu a respectat termenul şi nici până în ziua de astăzi nu a prezentat niciun document din cele solicitate”, menţionează Episcopia în comunicatul citat.

Răspunsul preotului Ciprian Mega la acuzațiile BOR

Într-o lungă postare pe pagina sa de Facebook, preotul Ciprian Mega susținea că este dispus să răspundă „oricărei nelămuriri rezonabile”, dar că nu poate intra „în discuţii fanteziste, pornite de oameni disperaţi, care au pierdut proprietatea cuvintelor”. El menţiona că face, „totuşi, câteva precizări”.

Astfel, preotul Ciprian Mega spunea că nu s-a opus niciodată verificării financiar-contabile a parohiei, ci, „dimpotrivă”, a solicitat, „în repetate rânduri”, să ducă actele la control, întrucât este „un om disciplinat”, dar că de fiecare dată i s-a răspuns că nu există “binecuvântarea Chiriarhului” pentru a controla gestiunile parohiilor din Oradea.

„Dovadă stă faptul că, de la instalarea episcopului Sofronie, până în prezent, a fost controlată o singură parohie, şi aceea întâmplător, întrucât preotul paroh a cerut explicit acest lucru înainte să se pensioneze”, explică Mega.

Preotul roagă Patriarhia Română „să delege o comisie de audit pentru Parohia “Sf. Spiridon”, persoane independente de Episcopia Oradiei şi de interesele episcopului”.

„Doresc să transmitem live acest audit, având convingerea că enoria noastră este un model pentru oricare comunitate ortodoxă, construind o biserică monumentală, în răstimp scurt, fără finanţare de la stat, ci doar cu ajutorul credincioşilor. Cinstea de a lucra cu devotament în slujba Bisericii se transformă în semn de întrebare pentru oamenii corupţi. De aceea, am solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte şi celorlalte instituţii ale Statului listele cu finanţări oferite Episcopiei Oradiei. Unor acuzaţii aberante, voi răspunde cu evidenţe scriptice”, afirmă Mega pe Facebook.

Preotul mai spune că nu a primit ajutor din afara ţării, menţionând că, dacă i s-ar fi oferit, „probabil” că nu l-ar fi refuzat, „dar nu l-a oferit nimeni”. De asemenea, preotul spune că nu a primit „niciun policandru de la vreun mitropolit rus”.

Cum a ajuns HotNews în colimatorul preotului român, la Moscova

Prezent în luna aprilie a anului trecut să își prezinte ultimul film, 21 de rubini, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, preotul Mega a făcut referire la un articol al HotNews.ro în care era prezentată o opinie a teologului și jurnalistului Paul Palencsar despre deplasarea sa în capitala rusă. Palencsar afirmase, printre altele, că preotul român pășește la Moscova pe un covor roșu „îmbibat cu sânge”.

„Am început această zi, citind un titlu în cea mai vizibilă publicație din România, care anunța că, venind la acest festival, am călcat pe un covor îmbibat cu sânge. Sigur, azi propaganda nu mai are limite, iar cuvintele, dezbrăcate de Adevăr, nu se rușinează de asemenea abuzuri. Observ că unii dintre dumneavoastră zâmbiți. Dar noi ne vom întoarce acolo, nefiind de-acord cu ei, după cum nu suntem de-acord nici cu voi”, a spus Ciprian Mega la Moscova, înainte de una dintre proiecțiile filmului său, potrivit ActiveNews.

Contactat de HotNews.ro, Ciprian Mega a confirmat că la site-ul nostru a făcut referire și a cerut un drept la opinie în care a precizat că s-a întâlnit nu doar cu figuri ale cinematografiei rusești, ci că s-a văzut cu înalți oficiali ai statului rus. Soția sa, Laura Irina Mega, publicase anterior o fotografie cu acesta alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Nu m-am întâlnit doar cu dna Zaharova și cu dl Sluțki (n.r. liderul partidului ultranaționalist rus condus anterior de Vladimir Jirinovski), ci chiar cu nume mai grele. Totodată, doar eu hotărăsc momentul în care voi pleca de aici, eu hotărăsc ce vorbesc. Nu sunt dator să mă justific înaintea nimănui. Prea puțin îmi pasă de amenințările acestea că mi se va șifona imaginea publică. Pe mine mă interesează, mai degrabă, cum vor rezona cuvintele mele în veșnicie. Iar veșnicia creștinului e cu Hristos”, a declarat Ciprian Mega pentru HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro