Sari direct la conținut

Peste 100 de copii din Mehedinți au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat paste în programul „O masă sănătoasă”

Peste 100 de copii din Mehedinți au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat paste în programul „O masă sănătoasă”
Echipaje SMURD. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cel mai recent bilanț al cazurilor de toxiinfecție alimentară din Mehedinți arată că joi au ajuns la spital 118 persoane. Cei mai mulți pacienți au ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Drobeta-Turnu Severin. Între timp, firma care a livrat mâncarea elevilor a fost amendată cu 30.000 de lei și i-a fost suspendată activitatea.

Persoanele care se simțeau rău au ajuns la trei spitale: SJU Drobeta-Turnu Severin, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și la Spitalul Municipal Băilești. 

În total, 115 copii și trei adulți au avut nevoie de ajutorul medicilor, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății. Cei trei adulți și 21 de copii rămas internați în noaptea de joi spre vineri:

  • La Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 104 persoane (102 copii și 2 adulți). Dintre acestea, au fost internate 10 persoane (8 copii și 2 adulți). În cursul zilei de astăzi vor fi externați 9 pacienți, unul dintre copii va rămâne sub supraveghere medicală în secția de Diabet și boli de nutriție.
  • La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova s-au prezentat 7 persoane (6 minori și 1 adult) cu forme ușoare și medii ale bolii. Acestea au rămas sub supraveghere medicală.
  • La Spitalul Municipal Băilești s-au prezentat 7 persoane (minori) cu forme ușoare și medii ale bolii. Pacienții vor fi externați în cursul zilei de astăzi.

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au suspendat temporar activitatea societăţii Taverna Drobeta 2007 SRL şi au amendat-o cu 30.000 de lei, după un control efectuat joi seara, potrivit informaţiilor transmise la solicitarea Agerpres de către Paul Anghel, director general la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Ministerul Sănătății a anunțat joi seara că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mehedinți a informat DSVSA Mehedinți cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară, precum și prestatorul de servicii și au fost începute controale. 

Anunțul a venit după ce ISU Mehedinți a activat planul roșu de intervenție, joi, după ora 14:00, pentru că mai mulți copii se simțeau rău și aveau nevoie de îngrijiri medicale. În sprijin au fost chemate și inspectoatele de urgență din județele Caraş-Severin, Dolj și Gorj.

Inspectorul școlar general din Mehedinți, Ion Alin Tomescu, a spus, pentru Europa FM, că din informațiile sale copiii au mâncat paste cu sos și „posibil sosul acela să fi creat probleme, dar vom vedea în urma analizelor”. 

Ion Alin Tomescu a declarat că toate școlile au aceeași firmă de catering care oferă mâncarea în cadrul programului „O masă sănătoasă”.

INTERVIURILE HotNews.ro