Sari direct la conținut

Peste 15.000 de cetățeni îi solicită Renatei Weber să sesizeze CCR privind Codul Administrativ: Fii avocatul poporului, nu al baronilor locali

HotNews.ro
Renate Weber, Foto: Hotnews
Renate Weber, Foto: Hotnews

Peste 15.000 de membri ai comunității Declic îi solicită Avocatului Poporului, Renate Weber, să sesizeze ”urgent” Curtea Constituțională în legătură cu noul Cod Administrativ. Semnatarii petiției „Renate Weber, fii avocatul poporului, nu al baronilor locali” solicită ”un răspuns clar și ferm din partea Avocatului Poporului, care de aproape 2 luni susține că analizează OUG prin care a fost emis noul Cod Administrativ”.

„Pare mai degrabă o tărăgănare decât o analiză concretă a acestui act normativ. Probabil Avocatul Poporului, Renate Weber, așteaptă să depășească termenul până la care poate contesta la CCR această ordonanță”, a declarat Ana Racheleanu, din partea comunității Declic.

Declic subliniază că în lipsa unei acțiuni ferme, în forma actuală a Codului, toți șefii din administrația locală vor primi pensii pentru care nu au cotizat, iar prevederea li se aplică tuturor primarilor și viceprimarilor care au ocupat aceste funcții începând cu 1994, chiar și celor condamnați definitiv, cu excepția faptelor de corupție.

”Noul Cod pune în pericol și patrimoniul unităților administrativ-teritoriale. Unul dintre cele mai controversate articole este cel care prevede că deciziile privind patrimoniul pot fi luate doar prin votul a 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcție, nu prin votul a două treimi, ca până acum”, arată comunicatul Declic.

Conform unui calcul independent făcut de Cătălin Teniță, de la Geeks for Democracy, pensiile speciale pentru șefii din administrațiile locale ar putea ajunge anual la 120 de milioane de euro, o sumă colosală pe care Guvernul ar putea să o folosească pentru construirea de spitale sau sute de școli.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro