Pestii cei mari prinsi in navod
Publicatia „The Economist” analizeaza eforturile de la Bucuresti in a investiga marile afaceri de coruptie si pune noua stare pe seama a doua figuri: ministrul justiei, Monica Macovei, si presedintele Traian Basescu. „Mirosul de peste prajit se simte la Bucuresti”, scrie publicatia citata, care nu uita sa aminteasca de cainele strazii care a omorat un japonez.
La Bucuresti se simte miros de peste prajit. Uniunea Europeana vrea lucruri concrete in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si, cum Bruxelles-ul evalueaza cand va accepta Romania, autoritatile au inceput sa vaneze pesti impresionanti: un vicepremier, George Copos,un fost premier, Adrian Nastase, si un fost ministru al economiei [Dan Ioan Popescu – nota trad.] sunt sub ancheta.
Toti neaga acuzatiile. Dar imaginea unei clase pana acum de neatins, iar acum luate la bani marunti, este binevenita. De la caderea lui Nicolae Ceausescu in 1989, politica in cea mai mare tara din Balcani i-a scos pe hoti curati ca lacrima.
Nu de acum inainte. Intr-o justitie cu alta fata, Romania isi inlocuieste majoritatea judecatorilor si procurorilor. Anul trecut, 1.200 – aproape o treime din totalul acestora – au plecat. Vechiul lot de magistrati nu poate fi data afara; sistemul judiciar este independent.
Dar o lege noua a facut ca ramanerea lor in sistem sa devina neatractiva, cerand oficialilor si familiilor lor sa isi publice bunurile detinute si veniturile pe Internet. Vile, masini si alte jucarii nu mai sunt beneficii ale coruptiei, ci motiv de acuzare.
Este mult ridicol in scuzele formulate de fostii de neatins. Dl. Nastase spune ca averea sa provine de la o matusa in varsta a sotiei, care si-a exersat pana nu de mult ascunsele talente pe piata imobiliara.
Alte schimbari impinse inainte de catre impresionantul ministru al Justiei, Monica Macovei, care nu face parte din nici un partid politic, includ alocarea aleatoare a cazurilor, astfel incat acuzatii bine conectati sa nu se mai poata baza pe gasirea unui judecator sau procuror prietenos.
Intr-o etapa urmatoare, Macovei vrea sa introduca un sistem computerizat in instantele de judecata, timp mai scurt pentru procese si magistrati-sefi mai buni. Este prea devreme sa spunem ca noul sistem va fi curat si eficient – cativa se tem ca incepatorii vor fi incompetenti si lenti.
Pe de alta parte, 60.000 de caini ai strazii ameninta Bucurestiul, muscand aproximativ 80 de oameni pe zi. In aceasta saptamana, dupa ce un caine a ucis un japonez, protestul si raspunsul au fost remarcabile. Primarul a promis un program de sterilizare canina si euthanasie.
Doua figuri simbolizeaza noua stare. Una este aceea a d-nei Macovei, care a condus Comitetul Helsinki Romania, o organizatie non-guvernamentala. Ca ministru al justitiei, ea se confrunta cu moguli si politicieni obisnuiti ca un ministru sa primeasca ordine, si nu sa le dea. Cealalta figura este presedintele tarii, Traian Basescu.
Un fost ofiter pe mare si un primar popular al Bucurestiului, acesta poarta acum Romania prin 16 ani de reforme ratate.
Justitia este doar un exemplu. Un altul este protectia copilului. Orfelinatele de odinioara din tara au fost un fel de „supermarketuri” pentru perversi, pentru cei care faceau pornografie si pentru unele agentiile de adoptii suspecte, a spus Emma Nicholson, un parlamentar european care s-a luptat pentru drepturile copiilor.
Acum ea spune altor tari sa urmeze reformele din Romania. Saptamana trecuta, ea si J.K.Rowling, autoarea faimei lui Harry Potter, a vizitat Romania pentru a ii felicita pe dl. Basescu si pe colegii sai – si pentru a presa pentru reforme mai prietenoase mameler in domeniul sanatatii, un alt serviciu public bolnav si corupt.
O figura voioasa, cu sare si pier, dl. Basescu este privit cu dispret de acei romani cu radacini in vechile structuri de conducere, care isi bat joc de discursul sau brutal si de tenta populista.
Dar aceasta atitudine place unui numar mai mare de oameni care vor schimbare. El respinge in mod ciudat sa faca schimbari in serviciile secrete, spunand ca acestea sunt acum sub control si nu mai sunt influentate de trecutul comunist – „80% dintre ofiteri au venit in servicii dupa 1989”.
El spune ca e nevoie de acestia pentru a lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Poate ca nu isi permite sa riste sa ii jigneasca.
Romanii par in continuare putin informati despre efectele de a fi memebru in UE. Vanzatorii de miere dintr-o piata din Ploiesti, la nord de Bucuresti, au roit in jurul unui strain, intreband despre noile reguli de igiena. Raspunsul probabil ca este pe Internet – dar cei mai multi romani sunt prea saraci pentru a utiliza Internetul.
Cand barierele vamale vor cadea, va fi o competitie noua cu tari din regiune, precum Polonia. Dar castigurile vor fi uriase: increderea investitorilor, mai multa libertate in calatorii. Cel putin 2 milioane din cele 22 de milioane de romani lucreaza in strainatate, cei mai multi au slujbe la ferme.
Comisia Europeana va publica un raport despre Romania si Bulgaria in mai; intr-o intalnire la varf a UE va fi decis cand le admit. [Fata de statele UE], Romania este mai saraca si mai prost-guvernata, dar este de asemenea prea mare pentru a fi ingorata. Astfel incat cativa sugereaza sa fie amanata pentru un an sau chiar pe termen nedeterminat.
Totusi, romanii au pregatita o replica: lucrurile se schimba repede, chiar daca in ceasul al doisprezecelea.
Ultimii noi intrati au fost acceptati mai degraba pentru eforturile lor decat pentru realizari, totusi, sunt putine regrete astazi. Pe scurt, sunt multe motive ca Uniunii Europene sa nu-i placa Romania – dar sa fie tinuta in afara nu va insemna progresul sau.