Petrom depopuleaza rafinaria Arpechim
Majoritatea externalizarilor de personal apare ca urmare a intentiei de a scoate petrochimia din rafinarie si de a o face societate separata.
Petrom intentioneaza sa desprinda activitatea de petrochimie din structura platformei Arpechim Pitesti, de unde ar urma sa plece jumatate din cei circa 2.600 de angajati, ambele masuri urmind a fi luate pina la sfirsitul acestui an.
Astfel, divizia petrochimica de pe platforma Arpechim ar urma sa fie constituita sub forma unei societati separate, care sa fie detinuta in proportie de 100% de Petrom. In ceea ce priveste programul de disponibilizari, el a stirnit deja nemultumirea salariatilor, acum doua saptamini 40 dintre ei demarind un test spontan in fata cladirii administrative a rafinariei.
Potrivit presei locale, intii vor fi disponibilizati 440 de angajati din cadrul rafinariei, masura urmata de transferul a 800 de angajati din petrochimie in noua unitate si de disponibilizarea a 180 dintre ei. Programul de restructurare a rafinariei prevede ca, la sfirsitul lui 2007, sa ramina in structura Arpechim 1.340 de salariati.
Intilnire pe 20 februarie
Potrivit aceleiasi surse, sindicatele de la Arpechim au discutat programul de restructurare cu seful diviziei de rafinare a Petrom, Jeffrey Rinker, care a admis ca exista posibilitatea modificarii datelor. In acest sens, o noua intilnire intre Rinker si sindicalisti va avea loc pe 20 februarie.
Liderii sindicali admit existenta planului de restructurare, dar spun ca nici o cifra nu este definitiva. „Au fost prezentate niste cifre orientative.
Restructurarea se va face cu sefii de sectie, care, in final, vor spune de citi oameni are nevoie fiecare“, ne-a declarat Ionel Popescu, liderul sindicatului Rafinorul, care a confirmat insa decizia de a trece activitatea de petrochimie pe o societate separata.
„Proces pe termen lung“
Directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, spune ca „reorganizarea companiei este un proces pe termen mediu si lung, care este implementat in deplin acord cu reprezentantii sindicatelor“. El a afirmat ca, „fiind un proces gradual, numarul salariatilor va fi raportat in rezultatele financiare trimise Bursei de Valori Bucuresti“.
In ceea ce priveste soarta salariatilor care vor fi concediati, Pazara spune ca a fost deja infiintat la Pitesti, inca din aprilie 2006, primul centru de tranzitie in cariera, organism prin care, la nivelul intregii tari, 50% dintre persoanele disponibilizate au fost reintegrate in munca. Oficialul Petrom nu a comentat intentia companiei de a separa activitatea de petrochimie intr-o noua firma.
Potrivit contractului de privatizare, rafinaria Arpechim face parte din activele Petrom pe care OMV le poate vinde, cu acceptul reprezentantilor statului in Consiliul de Administratie. Conducerea OMV a declarat ca nu vinde rafinaria, dar a precizat ca viitorul ei depinde de cel al combinatului chimic Oltchim.
OMV a anuntat, pina in 2010, investitii de un miliard de euro la rafinaria Petrobrazi si de 200 de milioane de euro la Arpechim.