Sari direct la conținut

Planul lui Tusk de respingere a migranților la granița cu Belarus stârnește reticența UE și a partenerilor de coaliție din Polonia

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Comisia Europeană a anunțat că este „în contact” cu guvernul de la Varşovia, care a cerut suspendarea parţială a dreptului la azil în Polonia pe motiv că Rusia şi Belarusul folosesc fluxurile de migranţi pentru a destabiliza regiunea, scriu AFP, Reuters și Politico.

UE a avertizat luni că planurile guvernului de la Varșovia de a refuza migranții care sosesc la granița cu Belarus riscă să încalce drepturile omului și obligațiile internaționale ale țării.

Conform propunerii anunțate sâmbătă de prim-ministrul Donald Tusk, Varșovia ar urma să introducă o nouă strategie privind migrația, care va viza printre altele „suspendarea teritorială temporară a dreptului la azil”. Nu este clar la ce părți ale frontierei poloneze s-ar aplica măsura lui Tusk sau cum ar respecta aceasta dreptul umanitar internațional.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, unul dintre aliații lui Vladimir Putin, a încurajat în mod activ potențialii solicitanți de azil să vină în țară, unde forțele sale de securitate îi ajută să ajungă la granița cu Polonia și refuză să le mai permită întoarcerea. Strategia a provocat probleme nu doar Poloniei, dar și țărilor baltice.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Politico că țările membre „au obligații internaționale și la nivelul UE, inclusiv obligația de a oferi acces la procedura de azil”. „Trebuie să lucrăm la o soluție europeană – una care să reziste puternic atacurilor hibride ale lui Putin și Lukașenko, fără a compromite valorile noastre”, a spus oficialul.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a adăugat că această criză în plină dezvoltare – în urma căreia cel puțin 26.000 de persoane din Orientul Mijlociu și Africa au trecut în Polonia numai în acest an – arată că „nu putem permite Rusiei și Belarusului să folosească propriile noastre valori, inclusiv dreptul la azil, împotriva noastră și să submineze democrațiile noastre”.

Disensiuni în coaliția de la Varșovia

Și președintele parlamentului polonez s-a distanțat luni de planurile lui Donald Tusk, pe fondul îngrijorării unora dintre aliații premierului din coaliția de guvernare că măsurile ar putea încălca Constituția și dreptul internațional.

Președintele Parlamentului, Szymon Holownia, care conduce partidul de centru-dreapta Polonia 2050, parte din guvern, s-a alăturat stângii, afirmând că Tusk vorbea doar în numele partidului său și că măsurile nu au fost discutate cu coaliția.

Migrația a ocupat un loc prioritar pe agenda Poloniei începând din 2021.

Problema pare să joace un rol important și în alegerile prezidențiale preconizate pentru mai 2025, iar Tusk a adoptat o poziție dură care beneficiază de un sprijin public larg, dar care a fost criticată de apărătorii drepturilor omului, scrie Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro