Sari direct la conținut

PNL a sesizat Avocatul Poporului căruia îi cere să conteste la CCR OUG privind "taxa pe lăcomie"

HotNews.ro
Avocatul Poporului, Foto: Agerpres
Avocatul Poporului, Foto: Agerpres

​PNL a solicitat vineri Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională OUG 114/2018 privind modificări fiscale, cunoscută și ca „taxa pe lăcomie”, afirmând că nu se justifică urgența pentru acest act și că populația nu este sprijinită „cu nimic”.

De asemenea, spun liberalii, nu exista „o situație extrordinară” care să justifice adoptarea unei astfel de ordonanțe.

„În privința taxei pe activele instituțiilor bancare, arătăm că prin motivarea din preambulul Ordonanței se susține că: <>

În primul rând, populația nu este cu nimic sprijinită prin această măsură, pentru că va plăti în continuare la bănci dobânzile calculate în funcție de ROBOR ca indicator al pieței, iar ”excedentul” va fi doar preluat de stat de la bănci sub forma taxei, fără însă să se indice destinația acestor sume de bani, adică serviciile pe care, la rândul lui, statul le-ar presta pentru interesul general/public al sistemului financiar bancar. În realitate, prin instituirea taxei, consumatorii nu obțin niciun beneficiu. În al doilea rând, deși în motivare se vorbește de ”populație”, adică de consumatori, textul este aplicabil și firmelor care sunt creditate în RON. Pentru această categorie de clienți NU EXISTĂ nicio motivare a urgenței,” se arată în textul sesizării.

Mai mult, se arată în sesizare, OUG 114 ar fi neconstituțională pentru că „încalcă principiul predictibilității fiscale”.

În ceea ce privește „taxa pe lăcomie”, liberalii spun că „încalcă mecanismul de funcționare a economiei de piață (art. 135 din Constituție și art. 45 – libera inițiativă)”.

Vezi aici textul petiției către Avocatul Poporului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro