Sari direct la conținut

PNL insistă cu un nou sondaj, care îl dă victorios pe Sebastian Burduja la Primăria Capitalei, în ultima zi de campanie. Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Cu mai puțin de două zile înaintea alegerilor locale, Partidul Național Liberal (PNL) a publicat un nou sondaj de opinie în care, pentru prima dată, candidatul Sebastian Burduja este dat câștigător, la mustață, în cursa pentru Primăria Capitalei, în fața actualului edil, Nicușor Dan. Sondajul a fost realizat de către Jarding Global LLC, la comanda liberalilor, iar majoritatea celorlalte măsurători de până acum arătau că Burduja era depășit de principalii contracandidați.

Conform noului sondaj, Sebastian Burduja ar obține 27,8% din voturi, Nicușor Dan, candidatul susținut de Aliața Dreapta Unită, ar obține 27,2%, iar Gabriela Firea (PSD) are 19,3% în intențiile de vot.

Pe locul 4 se clasează Cristian Popescu Piedone, cu 17,7%, iar Mihai Enache (AUR) ar obține 5,4%, ceilalți candidați fiind plasați, în total, la 2,6% din intențiile de vot.

În ceea ce privește votul pentru Consiliul General al Primăriei Capitalei, PSD este pe primul loc, fiind cotat cu 26,3%.

Alianța Dreapta Unită (ADU) ar obține 23,5%, în timp ce PNL se situează doar pe poziția a treia, cu 21,7%. AUR este cotat cu 10,1%, iar PUSL (formațiunea lui Cristian Popescu Piedone) ar obține 7,6% din voturi.

Jarding Global LLC precizează că sondajul a fost realizat în rândul populației cu drept de vot din București, iar datele au fost colectate în perioada 3 – 7 iunie 2024. Metoda de colectare a datelor o reprezintă interviurile telefonice, eșantionul fiind de 1049 de interviuri. Casa de sondare mai afirmă că marja de eroare este de 3%.

În urmă cu aproximativ o lună, pe 4 iunie, PNL a mai publicat un sondaj realizat tot de către Jarding Global LLC, care îl arăta pe Burduja la 0,2% în spatele lui Nicușor Dan.

Conform acelui sondaj, dintre cei care au spus că merg cu siguranță la vot, 26,4% au indicat că ar vota cu Nicușor Dan, 26,2% cu Sebastian Burduja, 21% cu Gabriela Firea și 16,4% cu Cristian Popescu Piedone.

La acel moment, datele difereau semnificativ de către cele prezentate de alte sondaje date publicității. Un sondaj IRSOP din acea perioadă îl credita pe Burduja cu 4% și pe Nicușor Dan cu 43%, în timp ce un sondaj Avangarde îl plasa pe Nicușor Dan la 28,6% și pe Sebastian Burduja la 13,8%.

Sondajul din iunie credita PSD pe primul loc în intențiile de vot pentru Consiliul General, cu 28,4%, urmat de Alianța Dreapta Unită – 23,5%, PNL cu 21,9%, AUR cu 9,4% și PPUSL cu 8,8%.

Ce arată cele mai recente sondaje, publicate chiar vineri

Tot vineri, în ultima zi de campanie, au mai fost publicate două sondaje, cu rezultate complet diferite.

Un sondaj comandat de PSD o dă pe Firea la limită în fața lui Nicușor Dan, un altul, cu procente foarte mari, îl dă câștigător detașat pe actualul primar. Ambele firme de sondare sunt mai puțin cunoscute pe piața din România.

Conform sondajului comandat de social-democrați, Gabriela Firea se situează pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, cu 32%, urmată de candidatul independent susținut de Alianţa Dreapta Unită, Nicușor Dan, cotat cu 31%. Cristian Popescu Piedone (PUSL) ar obține 11% din voturi, arată același sondaj.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai – 2 iunie de firma Epsilon Poll, un nume necunoscut în zona de sondaje din România.

Procentele prezentate de sondajul Epsilon sunt complet diferite de datele unui alt sondaj realizat de compania Atlasintel și în care Nicușor Dan este dat ca fiind câștigător detașat în urma alegerilor de duminică.

Potrivit acestuia, Dan ar obține 44% dintre voturi, urmat de Gabriela Firea, cu 21,1%, de Cristian Popescu Piedone, cu 15% și de liberalul Sebastian Burduja, cu 7,6%.

Sondajul prezentat vineri de PSD a fost realizat online în perioada 31 mai -2 Iunie 2024 pe mai mult de 5.400 de identități online și pentru analiza datelor s-a folosit inteligența artificială. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion: ±5%, la un nivel de încredere de 90%.

De cealaltă parte, sondajul Atlasintel care îl dă câștigător detașat pe Nicușor Dan a fost realizat pe un eșantion de 2.873 de persoane, prin metoda de „recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare +- 2.2%, la un grad de încredere de 95%. Companie cu sediul în Brazilia, Atlasintel este un nume nou pe piața sondajelor din România, are sediul în Brazilia și este casa de sondare care l-a dat câștigător detașat pe Nicușor Dan și în aprilie, cu 37%, atunci când Alianța PSD-PNL avea un candidat comun, pe Cătălin Cîrstoiu. Atunci, pe locul secund era Cristian Popescu Piedone, cu 30%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro