PNL vrea fose septice comune în locul sistemelor de canalizare în satele din zona de munte
O alternativă la sistemele de canalizare din satele de munte, ale căror costuri de branșare sunt ridicate, ar putea fi un program de fose septice, astfel încât 20-30 de case să fie racordate la o fosă septică comună, a susținut luni liderul deputaților liberali, Florin Roman, după o întâlnire a parlamentarilor PNL cu ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.
- „Gradul de branșare la rețea este de regulă 30-40%, pentru că oamenii refuză să se branșeze din cauza costurilor ridicate cu branșamentele. Soluția ar fi ca aceste fose septice să fie amenajate pe grupuri de 20- 30 de proprietăți, în special în zona de munte și în zona mai răsfirată.
- O asemenea fosă septică ar fi undeva la 50.000 de euro. Deci patru fose septice ar rezolva cu echivalentul a 200.000 de euro, o lucrare care înseamnă foarte mulți bani”, a declarat Florin Roman, citat de Mediafax.
Liderul deputaților PNL a subliniat că prețul branșării la sistemul de canalizare în comune este mult mai mare decât folosirea unor fose septice.
„Avem termen de conformare până în 2021. În lumea reală, dincolo de ceea ce înseamnă zonele urbane bogate, în mediul rural, tot mai puține persoane se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșament. Din acest motiv am discutat despre această soluție și mai e o discuție la nivel de Partid Național Liberal, inclusiv să ne gândim la o subdiviziune pe fose septice, pentru că de exemplu în zona rurală, unde populația scade, prețul folosirii unui program de fose septice este mult mai rezonabil, decât pentru o canalizare. La ora actuală, o canalizare într-o comună medie costă undeva la 15-20 de miliarde de lei vechi”, a mai spus Roman.
Ministrul Dezvoltării a precizat că rata de racordare a locuințelor din mediul rural la sistemele de canalizare este în jur de 20%.