Sari direct la conținut

Podoliak încearcă să pună capăt speculațiilor privind tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi: „Un dezacord este imposibil” / „Nu există motive pentru demiterea” comandantului șef

HotNews.ro
Volodimir Zelenski alaturi de Valeri Zalujnii si Milola Olesciuk, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski alaturi de Valeri Zalujnii si Milola Olesciuk, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Cred că un dezacord [între Zelenski și Zalujnîi – n.red.] este imposibil. Războiul este prioritatea și există un lanț de comandă transparent în care președintele este Comandantul suprem și există comandantul șef, șeful operațiunilor care este responsabil de războiul în sine, dacă îmi scuzați terminologia. Există un CEO, președintele țării, care se ocupă de o serie de alte probleme legate de furnizarea a tot ceea ce este necesar în timpul războiului. Dacă există vreun conflict, în special pe motive politice, mi se pare o prostie”, a spus Podoliak

Podoliak a mai remarcat că partenerii Ucrainei ar putea fi surprinși să audă afirmații privind un conflict în cadrul conducerii militare a Ucrainei.

Consilierul prezidențial încearcă astfel să pună capăt speculațiilor din mass-media occidentală și ucraineană cu privire la presupusele dezacorduri dintre Zelenski și Zalujnîi, care au primit multă atenție publică în urma unui articol de opinie al lui Zalujnîi despre starea războiului publicat în The Economist.

Presa ucraineană scria luni că președintele Zelenski l-ar „ocoli” pe comandantul Valerii Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari. Astfel, președintele menține linii de comunicare paralele cu șefii unor ramuri militare, iar Zalujnîi ar afla unele informații de la subalternii săi.

Comandantul armatei ucrainene a prezentat o situație sumbră privind ofensiva

Zalujnîi a afirmat într-un editorial de opinie publicat de The Economist și un interviu acordat publicației că situația de pe front a ajuns în impas, generalul lăsând de asemenea să se înțeleagă, fără a declara direct acest lucru, că ofensiva pe care Ucraina a declanșat-o în luna iunie pentru eliberarea sudului țării a eșuat.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro