Sari direct la conținut

Podul care va lega Rusia de Crimeea va fi construit de miliardarul Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al lui Vladimir Putin, pentru 2,9 mld euro

HotNews.ro

Guvernul rus a anuntat vineri ca a incredintat constructia podului care leaga Rusia de Crimeea, anexata de Moscova, societatii miliardarului Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al presedintelui Vladimir Putin, scrie AFP.

Potrivit unui decret publicat pe site-ul guvernului, Stroigazmontaj va trebui sa definitiveze podul rutier si feroviar inainte de decembrie 2018, cu un cost plafonat la 228,3 miliarde ruble (2,9 miliarde euro).

Traversarea stramtorii Kerci, un brat de mare de 4,5 km in punctul cel mai ingust intre marea Azov si marea Neagra, in estul Crimeii, este singura modalitate, cu exceptia avionului, de a ajunge in peninsula fara a trece prin Ucraina. Legatura este asigurata in prezent de un bac.

Arkadi Rotenberg, 63 de ani, figureaza alaturi de fratele sau Boris printre rusii apropiati de putere sanctionati de Statele Unite si Uniunea Europeana. Trezoreria americana afirma in martie ca cei doi frati au castigat „miliarde de dolari in contracte pentru Gazprom sau pentru Jocurile Olimpice de iarna atribuite de Putin”.

Revista Forbes estimeaza averea lui Arkadi Rotenberg la 4 miliarde de dolari.

„De acum, orice expansiune in strainatate este imposibila pentru mine dar asta nu ma sperie”, a recunoscut omul de afaceri, intr-un interviu acordat Kommersant.

„La 63 ans, ma gandesc mai mult la ce las in urma mea, la bilantul vietii mele. Traiesc in Rusia si nu am intentia sa plec in alta parte. Am mers deja peste tot”, spunea acesta.

Constructia acestui proiect cu o simbolistica foarte puternica se anunta complicata din cauza costului sau si a imposibilitatii de a gasi finantari de la bancile occidentale. Statul va trebuie deci sa il finanteze in intregime, in momentul in care incearca sa-si reduca cheltuielile pentru a compensa caderea veniturilor petroliere.

De notat ca Stroigazmontaj nu a construit niciodata poduri.

Rotenberg a evocat posibilitatea participarii unor societati din Turcia sau Coreea de Sud in parteneriat public-privat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro