Sari direct la conținut

Poliția a orchestrat uciderea unui medic care se afla în arest după ce a fost acuzat de blasfemie, în Pakistan

HotNews.ro
Poliția a orchestrat uciderea unui medic care se afla în arest după ce a fost acuzat de blasfemie, în Pakistan
Femei din familia lui Shah Nawaz, un medic care a fost acuzat de blasfemie, discută cu presa la reședința lor din Umerkot, un district din provincia Sindh din Pakistan, 21 septembrie 2024. Familia susține că Shah Nawaz a fost ucis de poliție în timp ce se afla în custodie în sudul Pakistanului, după ce s-a predat de bunăvoie în urma asigurărilor că i se va da o șansă de a-și dovedi nevinovăția. Familia neagă versiunea poliției potrivit căreia medicul ar fi fost ucis accidental într-un schimb de focuri. FOTO: Allah Bux / AP / Profimedia

Guvernul pakistanez a anunțat joi că poliția a orchestrat uciderea unui medic care se afla în arest după ce a fost acuzat de blasfemie. Polițiștii au mințit apoi cu privire la circumstanțele morții acestuia, susținând că a fost ucis într-un schimb de focuri între poliție și mai mulți bărbați înarmați, a declarat un ministru dintr-o provincie a țării, potrivit CNN.

Declarația acestuia marchează o premieră – este pentru prima dată când guvernul acuză forțele de securitate de ceea ce familia medicului și organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor omului au afirmat că reprezintă o execuție extrajudiciară efectuată de poliție.

Medicul Shah Nawaz, din provincia sudică Sindh, s-a predat poliției săptămâna trecută în districtul Mirpur Khas, în urma asigurărilor că i se va da o șansă de a-și dovedi nevinovăția.

Cu câteva zile înainte, în orașul Umerkot, o adunare a susținut că medicul l-a insultat pe profetul Mahomed al Islamului și a distribuit conținut blasfemator pe rețelele de socializare, cerând arestarea acestuia. De asemenea, respectiva mulțime de oameni a incendiat clinica lui Nawaz.

Potrivit ministrului de interne al provinciei, Ziaul Hassan, o anchetă guvernamentală a concluzionat că Nawaz a fost ucis la scurt timp după ce s-a predat autorităților, în ceea ce a fost o „întâlnire falsă” pusă la cale de forțele de securitate.

Nu a existat niciun schimb de focuri cu presupușii bărbați înarmați, așa cum a susținut poliția, a precizat ministrul Hassan în fața reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă pe care oficialul local a susținut-o în orașul-port Karachi din sudul țării. Ziaul Hassan a adăugat că familia lui Nawaz va putea depune plângere pentru crimă împotriva ofițerilor de poliție care l-au ucis pe medic.

La câteva ore după ce Nawaz a fost împușcat mortal și trupul acestuia a fost predat familiei, o mulțime de oameni a preluat cu forța cadavrul, de la tatăl medicului, și l-a ars.

Declarația ministrului Hassan a confirmat acuzațiile aduse de familia lui Nawaz la începutul acestei săptămâni.

Acuzațiile de blasfemie, uneori chiar și simple zvonuri, pot declanșa revolte și dezlănțuiri ale mulțimilor în Pakistan. Deși uciderea suspecților de blasfemie de către mulțimi este frecventă, execuțiile extrajudiciare de către poliție sunt totuși rare.

„Ochi pentru ochi”

Conform controversatelor legi pakistaneze privind blasfemia, orice persoană găsită vinovată de insultarea Islamului sau a personalităților religioase islamice poate fi condamnată la moarte, deși autoritățile nu au pus încă în practică o sentință cu condamnarea la moarte din cauza blasfemiei.

Tatăl lui Nawaz a mulțumit guvernului pentru sprijinul acordat familiei și a cerut ca ucigașii fiului său să răspundă în fața justiției conform conceptului „ochi pentru ochi” din Sharia (legea islamică).

„Avem o singură cerere: Acei ofițeri de poliție care au înscenat uciderea fiului meu (…) trebuie și ei să fie uciși, în același mod”, a declarat tatăl lui Nawaz, Mohammad Saleh.

Saleh a precizat, pentru agenția de presă The Associated Press, că este recunoscător pentru tot sprijinul acordat familiei și tuturor celor care i-au denunțat la nivel public pe clericii extremiști care au înfuriat mulțimea prin apelurile lor pentru uciderea fiului său.

„Cei care mi-au ucis fiul ar trebui să fie pedepsiți rapid, astfel încât alții să învețe o lecție și să nu se mai implice în execuții extrajudiciare în viitor”, a declarat mama lui Nawaz, Rehmat Kunbar.

Aceasta a adăugat că fiul ei nu se mai poate întoarce la ea, dar că dorește să salveze copiii altor părinți din mâinile extremiștilor.

Execuția lui Nawaz a fost al doilea caz de ucidere extrajudiciară de către poliție înregistrat luna aceasta în Pakistan.

Cu o săptămână înainte, un ofițer a deschis focul într-o secție de poliție din orașul Quetta din sud-vestul țării, rănindu-l mortal pe Syed Khan, un suspect reținut pentru acuzații de blasfemie.

Khan a fost arestat după ce ofițerii l-au salvat din mâinile unei mulțimi furioase care susținea că bărbatul l-a insultat pe profetul Islamului. Dar el a fost ucis de către un ofițer de poliție, Mohammad Khurram, care a fost arestat rapid. Cu toate acestea, comunitatea locală și familia bărbatului ucis au anunțat ulterior că l-au iertat pe ofițer.

INTERVIURILE HotNews.ro