Sari direct la conținut

Poliția Locală, puteri sporite: Poate cere proprietarului unei mașini datele celui căruia i-a împrumutat-o și poate da amenzi în cazul refuzului – lege adoptată

HotNews.ro
Poliția Locală, puteri sporite: Poate cere proprietarului unei mașini datele celui căruia i-a împrumutat-o și poate da amenzi în cazul refuzului – lege adoptată

Cei care își împrumută mașina vor trebui să dea informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea Poliției Rutiere, așa cum este acum, ci Poliției Locale, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de deputați și care merge la promulgare la președinte. Polițiștii locali vor putea da și amenzi dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări.

Acum, la solicitarea Poliţiei Rutiere, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat mașina pentru a o conduce pe drumurile publice.

Proiectul de lege care modifică ordonanța de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice și care a fost adoptat marți de Camera Deputaților dă puteri sporite Poliției Locale.

Ce prevede legea care merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis:

  • „O persoană care își împrumută mașina este obligată să transmită datele de identificare ale celui căruia i-a încredinţat vehiculul atât la solicitarea Poliţiei Rutiere, cât și a Poliției Locale.
  • Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”.
  • În cazul în care nu comunică informațiile solicitate în termenul indicat, proprietarul mașinii va putea fi amendat și de către Poliția Locală, acum astfel de sancțiuni fiind date doar de Poliția Rutieră.
  • Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.
  • Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr.l55/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Conform Codului Rutier, sancțiunile în cazul persoanelor fizice care nu comunică informațiile solicitate despre cel căruia i-a încredințat mașina sunt între 9 și 20 de puncte-amendă, fiind astfel cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda poate ajunge până la 14.500 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro