Politic Show: Bomba: Mona Pivniceru nu poate fi ministru; Johannis a refuzat sa intre in Guvernul Ponta; Senatorul PDL Cristian Radulescu a adus "niste acte" la Parchet; Ce ancheteaza procurorii in cazul manechinelor lui Radu Mazare
Johannis a refuzat sa intre in Guvernul Ponta. Relatia dintre USL si Klaus Johannis, primarul Sibiului, s-a defectat. Dupa ce, in 2009, social-democratii si liberalii l-au desemnat pe Johannis drept candidatul PSD-PNL-PC la functia de premier- in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat prezidentialele in fata lui Traian Basescu – saptamana aceasta primarul Sibiului a refuzat sa faca parte din Guvernul Victor Ponta. Acest lucru a fost confirmat chiar de Klaus Johannis, dupa ce initial seful Executivului a negat ca i-ar fi facut vreo oferta in acest sens. Edilul a precizat ca portofoliul care i-a fost oferit a fost cel de ministru al Afacerilor Europene. El a avut luni o intalnire cu Ponta, dupa demisia lui Ioan Rus din fruntea Ministerului de Interne, care a deschis calea remanierii Executivului, scrie EVZ.
Controverse la CCR privind listele electorale. Miza referendumului apasa greu pe umerii judecatorilor constitutionalisti. Pe langa presiunile politice exterioare reclamate de Curtea Constitutionala(CCR), au aparut si disensiunile interne intre magistrati. Judecatorul constitutionalist Tudorel Toader a anuntat miercuri ca, in cursul serii, a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea plenului CCR pentru a lamuri toate aspectele, avand in vedere faptul ca nu a stiut de erata trimisa luni in numele CCR la Monitorul Oficial. Magistratul CCR a precizat ca plenul Curtii a cerut, in scrisoarea trimisa Guvernului, listele electorale actualizate la data de 11 iulie, anunta Adevarul.
Senatorul PDL Cristian Radulescu a adus „niste acte” la Parchet. Senatorul PDL Cristian Radulescu s-a dus joi, in jurul orei 13.00, la Parchet pentru a inmana un plic „cu niste acte”, dar a refuzat sa dea detalii. Senatorul a fost vazut intrand in sediul Parchetului, unde nu a stat decat cateva minute. La Parchet, sunt in plina desfasurare audierile din cadrul anchetei privind referendumul din 29 iulie. La iesire, senatorul PDL le-a spus jurnalistilor ca a fost la Parchet ca sa lase „un plic cu niste acte”, dar a refuzat sa dea detalii. Nu se stie daca actele respective au legatura cu dosarul referendumului sau daca senatorul a venit sa lase, eventual, o noua plangere a PDL in acest caz, informeaza Romania Libera.
Bomba: Mona Pivniceru nu poate fi ministru! Demisia din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a Monei Pivniceru nu rezolva problema incompatibilitatii functiilor de ministru – judecator. Chiar daca CSM aproba transferul fostei colege catre Ministerul Justitiei, acest lucru nu se poate legaliza, deoarece se opune Constitutia. In articolul 125 alineatul 3 se arata, fara echivoc , faptul ca „Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”. O alta problema o ridica un articol din statutul magistratilor, potrivit caruia „magistratii nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare activitati cu caracter politic”. Chiar daca Mona Pivniceru nu se inscrie in PSD sau PNL, simpla participare la sedintele de guvern o determina pe Pivniceru sa faca politica. Un alt principiu democratic care s-ar incalca daca Pivniceru ar fi numit ministru ar fi acela al separatiei puterilor in stat, scrie EVZ.
Guvernul mizeaza pe o economie mai slaba. Veniturile bugetare obtinute din activitatea firmelor vor scadea, iar per ansamblu economia va avansa cu 1,2% in loc de 1,5%, prognozeaza Executivul. Proiectul de rectificare bugetara elaborat de Guvern, care va fi discutat in aceasta dimineata cu sindicatele si patronatele acreditate la Ministerul Finantelor, arata o temperare a optimismului guvernamental vizavi de evolutiile din economie. La scurt timp dupa ce institutiile financiare internationale si-au revizuit in jos prognozele privind Romania, Guvernul de la Bucuresti si-a fundamentat noua structura a bugetului din acest an pe venituri in scadere cu 2,1 miliarde de lei, cheltuieli mai mici cu 0,7 miliarde de lei si o crestere a PIB de numai 1,2% (fata de 1,5% in prognozele anterioare), anunta Adevarul.
Ce ancheteaza procurorii in cazul manechinelor lui Mazare. Premierul Victor Ponta le-a cerut procurorilor, joi dimineata, sa nu le mai ancheteze pe „manechinele” primarului din Constanta, Radu Mazare, ci sa se ocupe de lucruri mai serioase, de furturi, violuri sau alte dosare de acest gen. Victor Ponta a facut aceste declaratii in calitate de ministru interimar al Justitiei, dupa intalnirea pe care a avut-o, joi, cu secretarii de stat din Ministerul Justitei. Dupa declaratiile premierului Ponta, Parchetul General a precizat ca Politia Constanta, sub coordonarea Parchetului local, face audieri in cele 16 dosare penale care investigheaza posibile infractiuni savarsite la referendumul din 29 iulie 2012 . Unul dintre aceste dosare are ca obiect o plangere formulata de PDL Constanta, impotriva primarului Radu Mazare, „sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 52 din Legea 3/2000, (se pedepseste cu inchisoarea persoana care impiedica persoanele sa decida liber daca se prezinta sau nu la vot – nn), cauza aflata in faza actelor premergatoare. Pana in prezent, procurorul de caz nu a dispus si nu a efectuat audieri, o serie de persoane fiind, insa, audiate, in cursul zilei de ieri, 08.08.2012, la sediul politiei Municipiului Constanta – Biroul Investigatii Criminale, care efectueaza cercetarile in cauza”, informeaza Romania Libera.