Sari direct la conținut

Politic Show: Iliescu-Geoana, razboiul nervilor; George Copos, in vizorul inspectorilor de integritate; Reformistii „strainasi” Sandru si Gusa l-au scos din sarite pe Ion Iliescu, iar daca Basescu demisioneaza, Voiculescu ar putea ajunge al doilea om in stat

HotNews.ro

Iliescu-Geoana, razboiul nervilor. Fostul si actualul presedinte al PSD continua atacurile reciproce, ultima controversa fiind legata de locul Laviniei Sandru pe lista pentru euroalegeri. Iliescu il omagiaza pe Crin Antonescu pentru a-i face in ciuda lui Geoana. Geoana incurajeaza candidatura Laviniei Sandru pe listele PSD pentru a-l scoate din sarite pe Iliescu. Iliescu ameninta ca pleaca din partid daca este aprobata candidatura liderului PIN. La varful PSD a reizbucnit razboiul, razboiul nervilor, scrie EvZ.

George Copos, in vizorul inspectorilor de integritate. Conservatorul si omul de afaceri George Copos se afla sub cercetarea inspectorilor de integritate, dupa ce, la finalul mandatului de senator, nu a mai depus declaratia de avere. In prima instanta, Copos si alti fosti senatori vor fi amendati, iar ulterior Agentia Nationala de Integritate (ANI) va declansa din oficiu procedura de verificare a averii impotriva acestora, au precizat oficialii ANI, noteaza EvZ.

In editorialul „Nechemati in politica”, Rodica Culcer vorbeste despre faptul ca „de trei zile, gazetele si televiziunile se tot agita sa afle cine a fost in spatele loviturii date de DNA marti seara cand i-a arestat pe omul de afaceri Puiu Popoviciu si pe directorul DGIPI Cornel Serban. O fi Basescu? Or fi serviciile? O fi Vanghelie? Dincolo de acest exercitiu de dat cu presupusul, problema mult mai grava este a tabloului pe care-l dezvaluie indirect actiunea DNA: acela al unei Romanii jefuite sistematic, cu acte in regula, de rechinii imobiliari, cu sprijinul politicienilor imbogatiti peste noapte, si mai ales cu sprijinul serviciilor secrete si al unor magistrati”. Integral in EvZ.

Reformistii „strainasi” Sandru si Gusa l-au scos din sarite pe Ion Iliescu. Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat preferinta din PSD pentru „strainasii” Lavinia Sandru si Cozmin Gusa si se impotriveste prezentei lui Sandru pe listele PSD pentru PE. Surse din partid afirma ca Mircea Geoana l-a acceptat pe Cozmin Gusa pentru metodele electorale „neconventionale”, odata cu pretentia acestuia de inserare a Laviniei Sandru pe listele PSD pentru PE. Fostul presedinte le-a sugerat celor doi sa o ia de la zero in partid, inclusiv lui Cozmin Gusa, cu care a avut controverse deschise pe cand era secretarul general al PSD: „Daca acesti oameni sunt de buna credinta (…) sa o ia de la baza, sa castige increderea oamenilor, ca au aceleasi principii si aceleasi teluri politice si sa mearga cu mainile suflecate la temelia activitatii politice, sa participe la campaniile electorale, sa puna afise, sa faca munca”, noteaza Adevarul.

Daca Basescu demisioneaza, Voiculescu ar putea ajunge al doilea om in stat. Posibila demisie a lui Traian Basescu si ipotetica organizare a euroalegerilor in acelasi timp cu prezidentialele involbureaza si mai mult apele pe scena politica romaneasca. Demisia lui Basescu l-ar putea “incorona” pe Dan Voiculescu sef al Senatului, acesta ajungand, astfel, al doilea om in stat. Iata procedura legala daca Basescu se hotaraste sa plece, prin demisie, de la Cotroceni: potrivit Constitutiei, inlocuitorul lui Basescu este seful Senatului, adica Mircea Geoana. In conditiile in care Geoana ajunge presedinte de stat, scaunul de sef al Senatului este ocupat, dupa negocieri, de unul dintre cei 4 vicepresedinti ai camerei superioare a Parlamentului. Printre acestia se afla si… Dan Voiculescu, scrie Gardianul.

Boc catre Mircea Badea: „In Piata Victoriei, sa va puneti pene de paun si va plimbati in fundul gol!” Seful Guvernului a intervenit miercuri seara in direct in emisiunea Sinteza Zilei, deranjat de ironiile pe tema inaltimii sale. Prilej numai bun si de o gluma cu Mircea Badea. Premierul Emil Boc pare sa se fi saturat de toate glumele care se fac pe seama inaltimii sale. In consecinta a pus miercuri seara mana pe telefon, pentru a interveni in emisiunea „Sinteza Zilei”, pentru a riposta remarcilor pe tema faptului ca, la fotografia de grup la lucrarile celei de-a treia editii a Summit-ului Mondial al Procurorilor Generali, s-a ridicat pe varfuri, scrie Cotidianul.

Alina Mungiu-Pippidi, in editorialul „Presedinti de vreme rea”, considera ca „a avea un presedinte direct ales e o grea mostenire pentru o tara care in manualele de tranzitologie e singura din Europa de Est cu comunism de tip „sultanic” (probabil, expresia „beizadeaua” i-a inspirat pe autorii Juan Linz si Alfred Stepan) si care in 1992 inca isi exprima in sondaje regretul ca Ceausescu nu mai traieste, ca sa-l poata vota liber. Desi anii au trecut si opinia publica a mai evoluat, publicul a ramas multa vreme atasat de institutia alegerii directe a presedintelui, vazuta ca o garantie contra partidelor politice, care au fost (nu din vina lor) si au ramas (doar din vina lor) profund nepopulare”. Integral in Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro