Sari direct la conținut

Politic Show: Tariceanu ar vrea la guvernare alaturi de PDL; PSD va contesta rezultatele, apoi se va ocupa de Geoana; Cele mai multe nereguli, in sectiile speciale; PDL face planuri pentru noul guvern

HotNews.ro

Tariceanu ar vrea la guvernare alaturi de PDL. Fostul premier s-a inteles cu Traian Basescu asupra eventualei intrari a PNL la guvernare. Crin Antonescu si Ludovic Orban sunt virulent impotriva, dar batalia se va da in Comitetul Executiv, unde multi dintre liderii de filiale sunt favorabili colaborarii cu pedelistii. O varianta pentru PNL este doar sustinerea parlamentara pentru viitorul guvern. Miscare politica surprinzatoare la PNL: fostul premier Calin Popescu-Tariceanu propune partidului intrarea la guvernare alaturi de PDL, dupa ce, timp de patru ani, a fost inamicul personal al presedintelui Traian Basescu, relateaza Gandul.

PDL face planuri pentru noul guvern. Democrat-liberalii lasa deschise toate variantele, inclusiv pe cea a unui cabinet minoritar, votat sub presiunea anticipatelor. Victoria lui Traian Basescu, anuntata ca sigura de numaratoarea paralela a PDL la doar cateva ore dupa miezul noptii de duminica, le-a dat democrat-liberalilor certitudinea ca vor avea primul cuvant la guvernare. Ieri-seara, dupa prima sedinta de dupa alegeri, liderii PDL au decis sa ramana insa in expectativa o perioada, ceea ce le-ar oferi ragazul pentru a evalua toate variantele. Integral in EvZ.

PSD va contesta rezultatele, apoi se va ocupa de Geoana. Dupa rasturnarea rezultatelor din cursul diminetii, social-democratii au facut ieri front comun in jurul ideii de fraudare a alegerilor si s-au pregatit de contestarea rezultatelor. Unii pesedisti nu s-au ferit sa avanseze ideea ca ar putea chiar initia o noua suspendare a presedintelui Basescu, pentru a-l impiedica sa stea la Palatul Cotroceni inca cinci ani. In acelasi timp, capul lui Geoana este dorit de tot mai multi social-democrati, scrie Romania Libera.

Cele mai multe nereguli, in sectiile speciale. Reprezentantul Ministerului de Interne, comisarul Christian Ciocan, a declarat, ieri, ca au fost sesizate 194 de infractiuni in timpul procesului de votare, cele mai multe fiind inregistrate in Dambovita, Teleorman, Vrancea si Galati. Totodata, acesta a precizat ca au fost emise doua ordonante de retinere pentru 24 de ore pentru o persoana din Sacele, judetul Brasov, pentru intentia de vot multiplu, si pentru alta din judetul Arges, comuna Stefanesti, pentru oferirea de bunuri alegatorilor in scopul de a vota un anume candidat. Cele mai contestate voturi, chiar si la terminarea numaratorii, au fost sesizate in cadrul sectiilor speciale. Astfel, “batalia” politica acuza de o parte si de alta fraudarea alegerilor cu voturi multiple, mita si turism electoral, scrie Gardianul.

In editorialul „Cand regulile se topesc…„, Elena Vijulie scrie: „Biroul Electoral Central a anuntat ieri ca Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana – 49,66%. Este cel mai strans scor electoral inregistrat vreodata in Romania. Diferenta dintre cei doi candidati este de numai 0,67%, adica in jur de 67.000 de voturi. Acum PSD sta in cumpana. Sa accepte sau sa nu accepte rezultatul alegerilor? Sa se resemneze cu Traian Basescu la Cotroceni sau sa-si joace si ultima carte pentru parola de acces la Palatul Victoria? Teoretic, argumente in favoarea contestarii scrutinului exista: mita electorala, votul multiplu, folosirea urnelor mobile. Pe de alta parte, cand un vot ajunge sa coste intr-un sat oarecare 10 lei noi, iar in altul foarte aproape de Bucuresti ceva mai mult, adica 25 de lei, e greu de crezut ca neobisnuita participare la vot inregistrata duminica isi are radacinile intr-o inflorire brusca a constiintei civice a natiunii.” Integral in Romania Libera.

In editorialul „Iz za seim piccear„, Cristian Tudor Popescu scrie: „Securitatea a invins inca o data Partidul Comunist. E echitabil, daca ne gandim ca Ion Iliescu a avut doua mandate si Traian Basescu are si el doua, Emil Constantinescu fiind un accident. Ura a invins frica. „Comunistii” si „capitalistii” moguli au fost considerati mai periculosi decat criza economica. Inca o data, trebuie sa constat ca Mircea Geoana, nefiind inteligent, isi permite si luxul de a nu fi onest. Vorbind in termeni sportivi, el ar fi trebuit sa fie constient, in momentul exit-poll, ca „victoria” i se datoreaza prea putin lui insusi. Acum, dl. Geoana iese si spune ca PDL a furat alegerile. Nu stiu pe ce se bazeaza, dar, daca e asa, mai mult ca sigur n-a furat mai mult decat PSD. Si hai sa ne imaginam ca ar decide Curtea Constitutionala repetarea alegerilor: atunci, prezenta la vot ar sari de 60%, iar Basescu ar castiga la o diferenta de 10 procente.” Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro