Sari direct la conținut

Politico: Mike Pence se pregătește să confirme înfrângerea lui Trump și să părăsească apoi țara

HotNews.ro
Politico: Mike Pence se pregătește să confirme înfrângerea lui Trump și să părăsească apoi țara

În 6 ianuarie vicepreședintele american Mike Pence va superviza confirmarea finală a victoriei președintelui ales Joe Biden iar apoi probabil va părăsi țara, scrie Politico.

Ca vicepreședinte Pence are sarcina stingheră dar pe care nu o poate evita de a prezida sesiunea Congresului care va formaliza victoria lui Biden în Colegiul Electoral – lucru care foarte probabil îl va expune furiei votanților republicani care cred afirmațiile lui Trump despre fraudarea alegerilor.

Însă Pence i-ar putea eluda pe nemulțumiți plecând imediat după aceea într-o vizită în Orientul Mijlociu și Europa.

Vicepreședintele american vizează o călătorie externă care va dura aproape o săptămână începând cu 6 ianuarie, potrivit relatărilor a trei oficiali familiari cu subiectul care au vorbit cu jurnaliștii de la Politico.

Deși asistenții lui Pence au refuzat să confirme detaliile călătoriei, care deocamdată nu este sigură, un document al executivului american consultat de Politico arată că Pence ar urma să călătorească în Bahrain, Israel și Polonia, fiind posibile și alte opriri.

O echipă de oficiali americani a plecat deja în cursul acestei săptămâni pentru a face pregătiri în locațiile planificate pentru vizită, aceasta urmând a fi prima călătorie în străinătate a lui Pence din luna ianuarie, când vicepreședintele american se deplasase la Roma și Ierusalim într-un tur de două zile.

La suprafață, călătoria face parte din eforturile administrației Trump de a intermedia acorduri diplomatice de normalizare a relațiilor dintre Israel și țările musulmane, de unde și oprirea în Bahrain.

Însă pentru Pence vizitarea acestor țări este și o modalitate de a-și consolida susținerea deja puternică în rândul dreptei creștine care susține ferm Israelul.

Iar călătoria îi va permite vicepreședintelui american să se distanțeze din nou de Trump și acuzațiile sale nedovedite privind fraudarea alegerilor care, foarte probabil, se vor intensifica după ce Congresul va confirma victoria lui Biden.

Este o tactică pe care Pence a folosit-o pentru a naviga prin ultimele zile ale președinției lui Trump: să stea departe de lumina reflectoarelor și să se izoleze de cruciada șefului său privind fraudarea alegerilor.

„Suspectez că data este orice dar nu o coincidență”, a afirmat un aliat al lui Pence cu privire la planurile sale de călătorie.

Un înalt oficial din administrația americană a declarat că vizita nu a fost confirmată încă dar că începutul lui ianuarie este prima fereastră disponibilă după sărbători și alte obligații pe care le are Pence.

Acesta și-a făcut timp printre sarcinile sale zilnice să facă două vizite în Georgia pentru a participa la mitinguri de susținere a celor doi candidați republicani pentru Senat care vor fi aleși în urma unor alegeri speciale de la începutul anului viitor.

În timpul celei mai recente vizite Pence a părut să ofere o recunoaștere scurtă și rară privind schema de fraudare a alegerilor despre care Trump afirmă că l-a costat un al doilea mandat.

Referindu-se la un proces intentat de procurorul general al Texasului, Ken Paxton, Pence a declarat că Trump „merită să aibă ziua sa în instanță…și tot ce pot să spun e: Dumnezeu să binecuvânteze Texasul!”.

Între timp procesul a fost respins de Curtea Supremă a Statelor Unite, alăturându-se altor peste 40 de procese pe care campania lui Trump le-a pierdut sau retras după ziua alegerilor.

Deși aliații lui Pence spun că nu sunt motive pentru a se crede că acesta nu își va îndeplini datoria de a prezida sesiunea Congresului care va confirma victoria lui Biden, un oficial din cadrul Casei Albe a comparat sarcina acestuia cu livrarea unui necrolog.

„În niciun caz acesta nu va fi un moment ușor pentru vicepreședinte”, a declarat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro