Sari direct la conținut

Polonia amenință că va bloca bugetul UE / În urmă cu o lună afirma același lucru despre planul de relansare economică al Uniunii

HotNews.ro
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Guvernul Poloniei a semnalat Uniunii Europene că nu este de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, anunţă premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că ar putea bloca aprobarea bugetului UE, transmite Reuters.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că le-a trimis o scrisoare liderilor Uniunii Europene.

„Am prezentat perspectiva noastră privind condiţionalităţile introduse în proiectul bugetului UE”, afirmă Mateusz Morawiecki. „Mecanismul privind statul de drept se axează pe criterii arbitrare, cu motivaţie politică; ar fi o legitimare a standardelor duble”, a argumentat premierul Poloniei.

Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că va bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.

Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Potrivit unor surse UE citate de agenţia DPA, reprezentantul permanent al Ungariei în Consiliul UE a semnalat că ar putea să nu voteze bugetul UE, din cauza introducerii mecanismului privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept.

Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a confirmat iniţiativa. Proiectul privind Mecanismul statului de drept este inacceptabil şi, dacă va fi menţinut, vom bloca bugetul UE, a declarat acesta, potrivit site-ului Portfolio.hu.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept.

„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare.

Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată.

Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept.

Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

În urmă cu o lună (13 octombrie), vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS și considerat liderul de facto al țării, amenința cu blocarea planului de relansare economică al UE.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro