Polonia cere patrule navale în Marea Baltică, pentru a proteja împotriva amenințărilor rusești, după tăierea misterioasă a două cabluri de telecomunicații
„Dacă Europa este unită, atunci Rusia este un pitic tehnologic, financiar și economic în raport cu Europa”, a spus premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că dorește să lanseze un program de „poliție navală” pentru a proteja Marea Baltică împotriva amenințărilor rusești.
Vorbind cu reporterii la Varșovia înainte de un summit al liderilor nordici și baltici în Suedia, Tusk a declarat că inițiativa ar fi „o întreprindere comună a țărilor situate la Marea Baltică, care au același sentiment al amenințării reprezentate de Rusia”.
„Dacă Europa este unită, atunci Rusia este un pitic tehnologic, financiar și economic în raport cu Europa”, a adăugat el. „Dar dacă Europa este divizată, Rusia reprezintă o amenințare pentru fiecare țară europeană în parte”, a spus Tusk.
Sugestia vine după ce un cablu submarin de telecomunicații lung de 1.000 de kilometri care leagă Finlanda de Germania și un altul care leagă Suedia de Lituania au fost secționate săptămâna trecută.
O navă sub pavilion chinez care a plecat din Rusia și a navigat prin Marea Baltică este suspectată de implicare în acest incident.
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a calificat acest fapt drept un act de „sabotaj”.
Moscova, care și-a intensificat campania de război hibrid în Europa de la invazia la scară largă a Ucrainei la începutul anului 2022, a calificat drept „ridicole” sugestiile potrivit cărora Rusia ar avea vreo legătură cu cablurile rupte. Beijingul a negat, de asemenea, orice implicare.
Nouă țări – Suedia, Danemarca, Rusia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Germania și Polonia – se învecinează cu Marea Baltică. Flotele navale rusești sunt ancorate în Sankt Petersburg și în exclava Kaliningrad.
Fostul șef al apărării suedeze, Micael Bydén, a avertizat în luna mai că Kremlinul dorește să preia controlul asupra mării de importanță strategică, avertizând că aceasta „nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin.