Sari direct la conținut

Polonia desfășoară peste 1.000 de militari la granița cu Belarus, de teama mercenarilor Wagner

HotNews.ro
granita dintre Polonia si Belarus, Foto: Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia
granita dintre Polonia si Belarus, Foto: Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Polonia a început să desfășoare peste 1.000 de militari în estul țării, a declarat sâmbătă ministrul apărării, pe fondul îngrijorării crescânde a membrului NATO că prezența luptătorilor Grupului Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la granița sa, relatează Reuters.

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a oferi mercenarilor grupului Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, alegerea de a se muta în Belarus a dus la temeri în rândul membrilor NATO din est că prezența lor va provoca o instabilitate mai mare în regiune.

„Peste 1.000 de militari și aproape 200 de unități de echipamente din Brigăzile 12 și 17 Mecanizate încep să se deplaseze în estul țării”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„Aceasta este o demonstrație a pregătirii noastre de a răspunde încercărilor de destabilizare în apropierea graniței țării noastre”.

Duminica trecută, Polonia a declarat că va trimite 500 de polițiști pentru a consolida securitatea la granița cu Belarus.

Polonia a înregistrat o creștere a numărului de migranți care încearcă să treacă granița dinspre Belarus în ultimele săptămâni. Potrivit poliției de frontieră, peste 200 de persoane au încercat să treacă ilegal vineri, inclusiv cetățeni din Maroc, India și Etiopia.

Polonia a acuzat Belarus că a creat în mod artificial o criză a migranților la graniță din 2021, aducând oameni din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să-i împingă peste graniță.

Un comandant Wagner a spus sâmbătă că mercenarii grupului se pregătesc să se mute în Belarus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro