Sari direct la conținut

Polonia: Legea permite forțelor de ordine să tragă în împrejurări speciale, în special la frontiera cu Belarus / Îngrijorările Consiliului Europei

HotNews.ro
Zona de excluziune de la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zona de excluziune de la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deputații polonezi au adoptat o lege care permite poliției să folosească armele cu impunitate în cazul unei amenințări la adresa securității naționale sau a siguranței personale, în special la frontiera cu Belarus, unde tensiunile sunt ridicate, potrivit AFP.

Consiliul Europei, un organism paneuropean pentru drepturile omului, și activiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că poliția, polițiștii de frontieră și armata vor putea acum să acționeze fără a fi trași la răspundere.

Votul asupra legii, care mai trebuie promulgată de șeful statului înainte de a intra în vigoare, vine după un incident în care un soldat polonez a fost înjunghiat mortal la frontiera cu Belarus.

Polonia, membră a NATO și a Uniunii Europene, a acuzat Rusia, al cărei aliat este Belarusul, de ceea ce consideră a fi încercări de a introduce ilegal mii de persoane din Africa în Europa, trimițându-le de pe teritoriul său, unde sunt transportate cu avionul, la frontiera polono-belarusă.

Noua legislație „exclude răspunderea penală pentru utilizarea armelor sau a forței directe cu încălcarea normelor” de către ofițerii de aplicare a legii dacă există o amenințare la adresa securității unei persoane sau a țării.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, și-a exprimat îngrijorarea la începutul acestei luni că această lege ar putea „încuraja lipsa de responsabilitate”.

Aceasta „ar putea crea un cadru juridic și politic care ar descuraja agenții statului desfășurați în zonele de frontieră (…) să acționeze în conformitate cu normele privind proporționalitatea în utilizarea forței și a armelor de foc”, a adăugat el.

Avocata și activista poloneză Hanna Machinska a subliniat vineri că „problema securității naționale” nu poate fi „un cec în alb pentru acte care încalcă drepturile omului”.

„Nu există nicio justificare pentru introducerea unor norme care sunt o licență de a ucide, așa cum au spus unii”, a declarat ea la radio TOK FM.

Armata poloneză a anunțat recent că își va intensifica prezența de-a lungul frontierei cu Belarus din cauza „provocărilor constante”.

În iunie, un soldat care patrula în această zonă de frontieră a fost înjunghiat printr-un gard metalic înalt de cinci metri pe care Polonia l-a ridicat în 2022 pentru a descuraja migranții să încerce să intre pe teritoriul său.

Alte atacuri asupra soldaților polonezi au fost raportate oficial la această frontieră.

INTERVIURILE HotNews.ro