Sari direct la conținut

Polonia reacționează după „provocările” lui Putin: O încercare de a reabilita criminalul de război Stalin de către un alt criminal de război

HotNews.ro
Pawel Jablonski, Foto: Leszek Szymański / PAP / Profimedia
Pawel Jablonski, Foto: Leszek Szymański / PAP / Profimedia

​Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost chemat „de urgență” la Ministerul de Externe, sâmbătă, în urma declarațiilor amenințătoare ale lui Vladimir Putin de vineri, descrise drept „provocatoare” de Varșovia, relatează AFP.

Președintele rus a acuzat vineri Polonia că are „planuri de răzbunare” și că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, o acuzație recurentă a autorităților ruse.

În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate Națională, Putin a susținut, de asemenea, că regiunile de vest ale Poloniei de astăzi au fost „un cadou de la Stalin” oferit polonezilor la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus vine după „declarațiile provocatoare ale președintelui Rusiei Vladimir Putin, precum și amenințărilor și altor acțiuni neprietenoase ale Federației Ruse față de Polonia și aliații noștri”, a declarat viceministrul polonez de Externe, Pawel Jablonski.

„Întâlnirea a fost foarte scurtă”, a spus el reporterilor după aceasta.

„Granițele dintre țări sunt absolut de neatins, iar Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a spus Jablonski.

Vineri seara, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a răspuns pe Twitter lui Putin, repetând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil pentru moartea a sute de mii de polonezi” în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este „o încercare de a reabilita criminalul de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război care este astăzi Putin”.

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la sfârşitul conflictului mondial, Polonia a fost mutată cu aproximativ 300 km spre vest, faţă de harta dinainte de război.

Uniunea Sovietică a păstrat astfel teritoriile poloneze pe care le-a anexat în 1939, în timp ce Polonia a beneficiat de aportul unor regiuni care aparținuseră Germaniei.

Urmărește ultimele evoluții din a 514-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro