Sari direct la conținut

Polonia refuză să facă vreo concesie după mesajul dur transmis de Volodimir Zelenski la București privind cerealele

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki alaturi de Volodimir Zelenski la Kiev, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Profimedia
Mateusz Morawiecki alaturi de Volodimir Zelenski la Kiev, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Profimedia

​Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat marţi că guvernul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, aşa cum era programat, deoarece ar fi afectaţi fermierii polonezi, transmite agenția Associated Press, citată de Agerpres.

„Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina să ne inunde”, a scris Mateusz Morawiecki, într-un mesaj pe platforma de social media X, fosta Twitter.

„Indiferent de decizia funcţionarilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide graniţele”, a avertizat Morawiecki, aflat în centrul unei campanii intense pentru alegerile parlamentare din 15 octombrie.

În mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie, după ce UE a prelungit-o pentru a acoperi toată perioada verii.

Declaraţiile lui Morawiecki au fost făcute cu puţin timp înainte de reuniunea Guvernului, care va discuta problema. Şi Parlamentul European dezbate situaţia importurilor de cereale ucrainene. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a dat asigurări marţi că face eforturi pentru extinderea interdicţiei.

Wojciechowski este fostul ministru polonez al Agriculturii.

Ce a spus Zelenski la București despre exporturile de cereale ucrainene

Comentariile premierului polonez vin de asemenea la mai puțin de o săptămână după o intervenție dură avută de președintele Volodimir Zelenski în cadrul summitului Inițiativei Celor 3 Mări ce a avut loc la București.

„Acum, Ucraina este recunoscătoare vouă, țărilor voastre, pentru ajutorul acordat. Suntem împreună, avem un țel comun, o libertate împreună. De ce când porturile ucrainene ard în fiecare seară noi trebuie să ne temem că logistica noastră la țărm se va opri? Ucraina e ferm împotriva altor restricții privind exporturile noastre de cereale, vedem multe țări europene care procesează produsele noastre agricole și fac bani din logistică”, a transmis el prin videoconferință miercurea trecută.

„Avem nevoie de aceste produse și avem nevoie să putem să le exportăm pentru că avem nevoie de aceste fonduri, vedem companii din țări diferite care fac bani din acest tranzit. Pentru noi e o chestiune de supraviețuire în fața terorii Rusiei”, a explicat Zelenski.

„Vă rog nu transformați Ucraina într-o țintă economică sau o țintă politică. Mă adresez personal liderilor din Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Moldova și acelora de care depinde libertatea exporturilor produselor agricole – luați în calcul că într-un fel sau altul orice formă de interdicție a exporturilor ucrainene nu fac decât să amplifice suferința și distrugerea cauzate de agresiunea rusească”, a îndemnat liderul de la Kiev.

El a spus de asemenea că, în cazul în care va fi nevoită, Ucraina se va adresa instanțelor internaționale cu această problemă.

Fermierii polonezi se opun ferm oricăror concesii oferite Ucrainei

Unii lideri ai grupurilor fermierilor polonezi urmează să participe la dezbaterea din Parlamentul European, inclusiv Michal Kolodziejczak, candidatul opoziţiei la alegerile din 15 octombrie.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro