Sari direct la conținut

Poluare majoră în București seara trecută: senzorii din rețelele independente au înregistrat depășiri de aproape 500% pentru PM2,5 și peste 250% pentru PM10

HotNews.ro
Poluare București 26 ianuarie 2022, Foto: Hotnews
Poluare București 26 ianuarie 2022, Foto: Hotnews

Senzorii din rețelele independente de monitorizare a calității au înregistrat seara trecută depășiri peste maximul admis de aproape 500% pentru poluarea cu PM2,5 și peste 250% pentru poluarea cu PM10. Depășirile au fost înregistrate în principal la marginea orașului.

”Senzorii din rețeaua Aerlive înregistrează valori foarte mari în seara aceasta, 26 ianuarie, în special în zonele periferice ale Bucureștiului: Popești-Leordeni, Giulești Sârbi, Chiajna, Ferentari. Am primit și sesizări de la cetățeni, care reclamă arderi de deșeuri. În același timp, dacă ne uităm pe calitateaer.ro, la rețeaua națională, observăm cum stațiile din vest, B9, 10 și 11 nu funcționează și nu măsoară exact acolo unde ar trebui. Valorile sunt foarte mari, de peste 100 micrograme/metru cub pentru particulele în suspensie, PM2,5.”, se arată pe pagina de Facebook a rețelei independente de monitorizare a calității aerului aerlive.

Și pe airly.org, de exemplu, seara trecută, la ora 22.00, la stația din Ferentari s-au înregistrat depășiri de 488% pentru PM 2,5 și 266% pentru PM10.

Ministerul Mediului și Garda Națională de Mediu nu au comunicat nimic despre această situație.

În fiecare an, din octombrie până în mai, și acum doi ani, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic. Singurul care a vorbit deschis despre acest fenomen a fost fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis în septembrie de premierul Florin Cîțu.

Citește aici un reportaj cu explicațiile lui Octavian Berceanu și fenomenul Sintești.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în document.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

PM 2.5: 25 ug/m3 – valoarea-tintă anuală, 20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020

PM 10, valori limită: 50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro