Polul nord magnetic își accelerează deplasarea spre Rusia (studiu)
Polul Nord magnetic al Pământului s-a mișcat atât de repede în ultimele decenii, încât cercetătorii cred că estimările anterioare nu mai sunt destul de precise pentru o navigație exactă, scrie The Guardian. Astfel, ei au ajuns la concluzia că polul magnetic a ajuns în locul unde ar fi trebuit să fie de-abia anul viitor. În prezent, polul magnetic părăsește zona arctică canadiană și este în drum spre Siberia.
Polul se mișcă cu aproximativ 55 km pe an, în condițiile în care la începutul anului 2000 viteza era de 15 km pe an.
Avioanele și navele se bazează pe nordul magnetic ca navigație de rezervă. Schimbarea constantă a poziției acestuia este o problemă pentru busolele din smartphone-uri și pentru unele electronice de consum.
Motivul este turbulența din nucleul extern al Pământului. Există un ocean fierbinte de fier și nichel în centrul planetei, unde mișcarea generează un câmp electric, a declarat geofizicianul Daniel Lathrop de la Universitatea Maryland.
Câmpul magnetic al Pământului devine mai slab, ceea ce a determinat oamenii de știință să spună că în cele din urmă polaritățile se vor inversa, nordul magnetic urmând să ia locul sudului. Ultima oară s-a întâmplat acum 780.000 de ani, dar acum experții spun că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 1.000 de ani.