Sari direct la conținut

PPE nu-i vrea pe PD-isti

Evenimentul Zilei

Partidul Popular European a transmis PD ca mai are de asteptat pana sa intre in randul popularilor europeni ca membru cu drept de vot. Cei care au anuntat vestea in tara au fost taranistii care, in calitate de membri ai PPE, au fost de fata la reuniunea de la Roma a popularilor europeni si, implicit, la esecul democratilor.

Conform comunicatului de presa emis cu promptitudine de PPCD (PNTCD), delegatia democrata a incercat miercuri, in preziua Congresului PPE, sa grabeasca procedurile menite sa-i transforme din membri observatori (fara drept de vot) in membri asociati.

Adica au cerut Biroului Politic al PPE, forul care stabilea ordinea de zi a Congresului, sa introduca in program si un vot pentru acordarea calitatii de membru asociat pentru PD. Conform PPCD, Biroul Politic al PPE a hotarat insa ca subiectul nu trebuie supus atentiei Congresului.

PD l-a luat pe „nu” in brate

Esecul PD a fost cu atat mai neplacut cu cat partidul isi mobilizase liderii cei mai de frunte pentru a participa la lucrari. La Roma s-au deplasat „Sfanta Treime” democrata Boc-Blaga-Videanu, vicepresedintele Sorin Frunzaverde, artizanul admiterii PD ca observator pe langa PPE, ministrul integrarii, Anca Boagiu.

Insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, urma sa li se alature ieri-seara democratilor la lucrarile Congresului de la Roma.

Ieri, toti democratii negau ca ar fi facut o asemenea solicitare. „Nu este adevarat. Nu am cerut asa ceva”, a declarat scurt vicepresedintele Sorin Frunzaverde. Si presedintele UDMR – la randul sau membru PPE – a dezmintit ca subiectul s-ar discuta.

De prea mult ajutor pentru PD nu este nici faptul ca PPCD, partid cu drept de vot la PPE, desfasoara un lobby intens in defavoarea PD. Taranistii i-au informat pe liderii europeni despre situatia creata la CNSAS, prezentand-o ca pe „inca o dovada a dublului limbaj practicat de PD”.

Ieri, delegatia PPCD avea programata o intalnire cu l Hans-Gert Pottering, presedintele grupului parlamentar al PPE.

dispute dincolo de frontiere

–––––––––––––––––––––––––––

Toate drumurile se despart la Roma

Cele trei partide romanesti membre ale PPE, doua ca membri cu drept de vot si unul ca observator, au oferit, cu ocazia participarii la Congresul PPE de la Roma, imaginea unei Romanii dezbinate. PD, UDMR si PPCD (PNTCD) au dovedit ca au interese diferite si ca nu se sustin reciproc.

Un exemplu il constituie tentativa facuta miercuri de delegatia UDMR, care a incercat sa introduca in procedura de urgenta pe ordinea de zi a Congresului o rezolutie care sa ceara partidelor populare din Romania sa sustina legea privind statutul minoritatilor nationale in forma elaborata de guvern si agreata de UDMR.

Articol integral in EVZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro