Premieră în Anglia: Mai puțin de jumătate din locuitori se declară creștini / Ultimul recensământ arată o populație tot mai diversă
Anglia şi Ţara Galilor au continuat să înregistreze o scădere a procentului de populaţie care se identifică drept albi şi mai puţin de jumătate din populaţia lor se declară acum creştini, potrivit unui nou recensământ citat de Reuters și Agerpres.
De asemenea, a scăzut procentul celor care vorbesc în principal engleza, iar alte limbi, printre care româna, se fac auzite tot mai mult în cele două ţări din Regatul Unit, arată noile rezultate ale recensământului din 2021 publicate marţi şi care creionează portretul unei populaţii mai diverse, relatează și AFP.
Pentru prima dată, mai puţin de jumătate din populaţia Angliei şi Ţării Galilor se declară creştină. Chiar dacă răspunsul la întrebarea despre religie este dat pe bază benevolă, 94% din populaţie au ales să răspundă, comparativ cu aproape 93% în timpul recensământului de acum zece ani.
Dintre cei care au răspuns la această întrebare, 46,2%, adică 27,5 milioane de persoane, s-au declarat creştini, în scădere cu 13,1% în raport cu 2011, potrivit Oficiului Naţional de Statistică (ONS).
Tot mai mulți britanici se declară fără religie
Rubrica „fără religie” s-a clasat pe locul doi (37,2%, în creştere cu 12 puncte procentuale), în timp ce 6,5% (3,9 milioane de persoane) s-au declarat musulmani, comparativ cu 4,9% în 2011, şi 1,7% hinduşi, comparativ cu 1,5% în urmă cu zece ani.
Londra continuă să înregistreze cea mai mare diversitate religioasă, cu numai un sfert (25,3%) dintre locuitorii săi identificându-se drept creştini.
Fără a fi surprins de aceste rezultate, arhiepiscopul de York, unul dintre liderii spirituali ai Bisericii Anglicane, a apreciat că „epoca în care mulţi oameni se identifică automat drept creştini a rămas în urmă, însă alte studii arată că aceiaşi oameni caută adevăr şi înţelepciune spirituală şi valori de urmat în viaţa lor”.
Alte rezultate ale recensământului publicate marţi arată o diversificare a populaţiei în Anglia şi Ţara Galilor care se identifică în marea lor majoritate drept albi (81,7% în 2021, comparativ cu 86% în 2011). În cadrul acestui grup, 74,4% „se identifică drept englezi, galezi, scoţieni, nord-irlandezi sau britanici, în scădere continuă din 2011 (80,5%) şi 2001 (87,5%).
O gospodărie din 10 se declară multietnică în Anglia și Țara Galilor
Al doilea grup etnic regrupează asiaticii – termen care în Regatul Unit desemnează în primul rând populaţiile originare din subcontinentul indian – asiatici britanici sau asiatici galezi, care reprezintă 9,3% din populaţie şi care a cunoscut cea mai importantă creştere (comparativ cu 7,5% în 2011).
În ordinea importanţei numerice, acest grup este format din persoane care au origini indiene, pakistaneze, „alţi asiatici”, bengaleze, chineze.
Populaţiile „negri, negri britanici, negri galezi, caraibieni sau africani” au ajuns la 4%, comparativ cu 3,3% în urmă cu zece ani. De asemenea, 10,1% din gospodăriile din Anglia şi Ţara Galilor s-au declarat ca făcând parte din două grupuri etnice diferite sau mai multe.
Întrebările despre grupurile etnice fuseseră introduse în 1991 în recensământ.
În ceea ce priveşte limbile, 91,1% dintre rezidenţii obişnuiţi cu vârste de la trei ani în sus vorbeau în 2021 în principal engleza – engleza sau galeza în Ţara Galilor – comparativ cu 92,3% în urmă cu zece ani. Alte limbi principale curente sunt în Anglia şi Ţara Galilor poloneza, româna, punjaba şi urdu.
Autoritățile britanice au demarat acest recensământ în luna martie a anului trecut.