Sari direct la conținut

Premierul moldovean Vlad Filat: Asa cum americanii vorbesc engleza, moldovenii vorbesc limba romana

HotNews.ro

Premierul moldovean Vlad Filat si seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, se afla zilele acestea la Bruxelles, unde au participat marti la prima sedinta a Comitetului pentru Afaceri Externe de la Parlamentul European. Au cerut permisiunea sa vorbeasca in limba romana, dupa care Vlad Filat si-a inceput discursul: „Republica Moldova a fost condusa timp de 8 ani de catre generalul de militie sovietica Vladimir Voronin”, a declarat liderul Executivului moldovean, potrivit Unimedia.

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu care este statutul limbii romane in noua guvernare de la Chisinau, Vlad Filat a dat asigurari ca va reglementa acest aspect. „La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine urmeaza a fi reglementat in timp si sub aspectul normei juridice”, a explicat premierul, citat de Jurnal de Chisinau.

Printre subiectele abordate de seful guvernului de la Chisinau s-au numarat si modificarea Codului Audiovizualului „pentru a avea o televiziune publica ce sa informeze cetatenii”, precum si infiintarea unei comisii parlamentare pentru aflarea adevarului despre evenimentele din 7 aprilie. In acest context, Filat a avertizat: „creditul rus a fost unul electoral. Este vorba de 150 milioane de dolari, pentru a compensa deficitul bugetar. Suntem interesati de acest credit si vom discuta acest subiect la 7-8 octombrie si cu presedintele rus Dmitri Medvedev”.

Premierul moldovean a discutat si despre perspectiva europeana a Republicii Moldova, precizand ca „asteptam un mesaj din partea Uniunii Europene. (…) Tin sa reafirm: Republica Moldova este un stat european sub aspect geografic. Urmeaza sa fie integrat si sub aspectul valorilor europene”, a incheiat Filat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro