Premierul nipon Shinzo Abe rupe traditia si nu isi exprima niciun regret fata de Asia, la aniversarea capitularii Japoniei
- Redactia Hotnews
Rupand cu traditia, premierul Shinzo Abe nu a exprimat joi niciun regret fata de Asia pentru suferintele provocate de Japonia in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in cadrul discursului sustinut cu ocazia a 68 de ani de la capitularea niponilor, scrie AFP.
Intr-un scurt discurs rostit la Tokyo, intr-o ceremonie in prezenta imparatului Akihito si a imparatesei Michiko, Abe s-a multumit sa aduca un omagiu victimelor conflictului si sa-si exprime dorinta ca pacea sa se mentina.
„Nu voi uita niciodata faptul ca pacea si prosperitatea de care ne bucuram in prezent vine din sacrificiul vietilor voastre”, a declarat Abe, referindu-se la japonezii disparuti in timpul celui de-al doilea razboi al Pacificului, inainte de a concluziona: „Vom face tot ce putem pentru a ne aduce contributia la pacea din lume”.
De 20 de ani, si Abe a facut-o si el, in primul mandat din 2006-2007, prim-ministrii japonezi profita de aceasta ceremonie de comemorare pentru a-si exprima regretul fata de atrocitatile comise impotriva populatiei tarilor vecine din Asia.
Joi, chiar inainte de aceasta alocutiune, ministri din guvernul sau de dreapta s-au dus la un sanctuar considerat de statele vecine un simbol al trecutului militarizat al arhipelagului.
Yoshitaka Shindo, ministrul Afacerilor interne, si Keiji Furuya, presedintele comisiei nationale de securitate publica cu rang de ministru, s-au rugat la Yasukuni.
„Consolarea sufletelor victimelor razboiului este o chestiune pur nationala. Celelalte tari nu trebuie sa critice sau sa intervina”, a declarat Furuya, la iesire, referindu-se la uzualele critici chineze si coreene in fata acestui gen de vizite.
Premierul Abe nu s-a deplasat la Yasukuni, dar a trimis o ramura a unui copac sfant prin intermediul unui colaborator.
Situat in centrul capitalei Tokyo, sanctuarul Yasukuni aduce un omagiu celor aproximativ 2,5 milioane de soldati cazuti pentru Japonia in razboaiele moderne. Reputatia sa criticata provine de la adaugarea numelui a 14 criminali de razboi, condamnati de Aliati dupa al doilea Razboi, nume care au fost inscrise in 1978.
Printre acestia figureaza generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei in timpul atacului de la Pearl Harbor, in 7 decembrie 1941, care va precipita intrarea in razboi a Statelor Unite.
De la preluarea conducerii guvernului, in decembrie, Abe a majorat bugetul militar al Japoniei si a anuntat ca doreste sa amendeze constitutia pacifista a tarii impusa de ocupantul american dupa capitularea din 1945, starnind temeri in regiune.
Relatiile Japoniei cu vecinii sai raman marcata de amintirea atrocitatilor comise de trupele imperiale in timpul colonizarii peninsulei Coreene (1910-1945) si a ocupatiei partiale a Chinei (1931-1945).
Aniversarea capitularii nipone are loc in acest an intr-un context tensionat cu China, dupa ce Japonia a nationalizat, in septembrie anul trecut, o parte a insulelor Senkaku din marea Chinei orientale.
Aceste insule nelocuite sunt revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu. Nave guvernamentale chineze traverseaza in mod regulat zona, nu departe de paza de coasta nipona, starnind temeri legate de un eventual incident armat intre cele doua puteri asiatice.