Sari direct la conținut

Premierul polonez Donald Tusk, desemnat presedinte al Consiliul European, italianca Federica Mogherini – noua sefa a diplomatiei europene

HotNews.ro

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sambarta de liderii liderii europeni reuniti la Bruxelles noul presedinte al Consiliului European, iar ministrul italian al Afacerilor Externe, Federica Mogherini, va prelua functia de inalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica, potrivit AFP. Anuntul a fost facut sambata seara de presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman van Rompuy.

Donald Tusk (57 de ani), membru PPE, urmeaza sa preia functia de presedinte al Consiliului European, detinuta in prezent de Herman Van Rompuy, in luna decembrie. Van Rompuy a fost primul presedinte permanent al Consiliului European.

Herman Van Rompuy a facut acest anunt pe Twitter, la scurt timp dupa inceputul summitului european de la Bruxelles, in cadrul caruia urmeaza sa fie discutate de asemenea noi sanctiuni impotriva Rusiei, pe fondul agravarii situatiei in Ucraina.

  • Donald Tusk, marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy

Donald Tusk (57 de ani), membru PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la presedintia Consiliului.

Aceasta nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, in conditiile in care Polonia, fosta membra a blocului comunist, face parte dintre tarile care sustin ferm Ucraina de la inceputul crizei.

Donald Tusk s-a nascut la 22 aprilie 1957, la Gdansk. A absolvit Liceul ”Nikolaj Kopernikus” (Nicolaus Copernicus) in 1976, apoi a urmat cursurile facultatii de stiinte umaniste cu specializarea istorie din cadrul Universitatii din Gdansk, pe care a absolvit-o in 1980, potrvit unei biografii realizate de Agerpres.

Inca de la jumatatea anilor ’70, a militat in opozitia care a dat nastere in ’80 sindicatului liber Solidaritatea, al lui Lech Walesa. Destituit pentru activitati impotriva regimului comunist, Donald Tusk a lucrat alaturi de alti colegi, timp de sapte ani, ca muncitor specializat in intretinerea cosurilor fabricilor. Dupa cotitura democratica a Poloniei, in 1989, a fost unul dintre protagonistii transformarii spre economia de piata, iar in 1991 a fondat Partidul Congresul Liberal Democrat (KLD). Trei ani mai tarziu, KLD s-a unit cu partidul fostului premier Tadeusz Mazowiecki si s-a nascut astfel Uniunea Libertatii (UW). A fost membru al Parlamentului polonez incepand din 1991, aproape fara intrerupere.

In ianuarie 2001, a fondat Platforma Civica (Platforma Obywatelska ￯ PO) care, in alegerile din septembrie, a intrat in Parlament cu 12,7 la suta din voturi (65 de deputati), spre deosebire de UW care nu a depasit pragul de 5 la suta si a ramas in afara legislativului. In 2003, Tusk a devenit presedintele PO, iar in alegerile politice din 2005 partidul sau a obtinut locul al doilea, cu 24,14 la suta din voturi (133 deputati), dupa Lege si Justitie (Prawo i Sprawiedliwo?c ￯ PiS) al gemenilor Kaczynski, care a obtinut 26,99 la suta. PO a refuzat sa intre in coalitia de guvernare cu PiS devenind principala formatiune de opozitie.

In 2005, Platforma Civica l-a nominalizat pentru a candida la alegerile prezidentiale, pe care le-a pierdut in runda a doua in fata lui Lech Kaczynski.

Donald Tusk si Platforma Civica au castigat alegerile parlamentare din 2007, invingand partidul premierului Jaroslaw Kaczynski, Lege si Justitie (Prawo i Sprawiedliwo?c). A fost investit in functia de premier la 16 noiembrie 2007.

In cadrul acestui mandat, politica interna s-a concentrat pe intarirea economiei de piata, reducerea taxelor pentru atragerea investitorilor straini si a polonezilor care lucreaza peste hotare. Tusk a reiterat dorinta guvernului polonez de a adopta euro, desi tinta a fost schimbata de la 2012 la 2015. In politica externa, a incercat sa imbunatateasca relatiile cu Germania si Rusia. In timpul guvernarii sale, Rusia a ridicat interdictia asupra produselor agricole poloneze, iar Polonia a renuntat la politica sa oficiala de dezacord in ceea ce priveste un parteneriat Rusia-Uniunea Europeana.

La 8 noiembrie 2011, presedintele polonez Bronislaw Komorowski l-a insarcinat oficial pe Donald Tusk, cu formarea noului guvern, in urma victoriei obtinute de partidul liberal Platforma Civica (PO) in alegerile legislative din 9 octombrie. Partidul proeuropean al lui Donald Tusk este primul care castiga consecutiv un al doilea mandat in Polonia de la caderea comunismului in 1989.

In discursul de investire, din 18 noiembrie 2011, premierul a anuntat reforme pentru pensiile privilegiate ale militarilor, politistilor, judecatorilor, procurorilor si membrilor clerului, a anuntat reduceri bugetare in administratie, dar si mentinerea la nivelul actual a cheltuielilor pentru armata si politie. Seful guvernului de la Varsovia si-a exprimat, totodata, satisfactia in legatura cu rezultatele economice bune ale Poloniei, in mare masura scutita de criza, mentionand ca dovada cresterea cumulata in 2008-2011 a PIB-ului sau de 15,4%, fata de o scadere de 0,4 % in Uniunea Europeana in cursul aceleiasi perioade.

Donald Tusk este casatorit cu Malgorzata (din 1978) si au doi copii: Michal (n. 1982) si Katarzyna (n. 1987).

  • Federica Mogherini, o socialista considerata „prea blanda fata de Rusia”

Federica Mogherini, in varsta de 41 de ani, prezinta un alt profil. Ministru al Afacerilor Externe de numai cateva luni, ea face parte din familia socialista europeana si este considerata „prea blanda fata de Rusia”.

Dupa victoria zdrobitoare a partidului sau la alegerile europene, care il face primul partid de stanga din Europa, premierul Matteo Renzi a cerut numirea ei pentru a-i succede in noiembrie britanicei Catherine Ashton, aminteste Mediafax.

Ea si-a multiplicat calatoriile in strainatate, inclusiv in Ucraina si in Rusia. Intrevederea sa cu presedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici din mai multe state din est, care au acuzat-o atunci ca este „prorusa”. „Incercam sa facilitam o forma de dialog”, s-a aparat ea sambata seara, afirmand ca trebuie „mentinuta deschisa calea diplomatica”. „Stim cu totii ca nu exista optiune militara”, a precizat Mogherini.

Celor care ii reproseaza lipsa de experienta, tanarul politician le-a raspuns ca ea reprezinta „o noua generatie de lideri”, care cred ca Europa „este un vis devenit realitate si trebuie sa fim atenti sa nu se transforme intr-un cosmar”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro