Sari direct la conținut

Premierul slovac Robert Fico s-a întors în orașul în care a fost împușcat: „Am traume, dar nu de la atentat”

HotNews.ro
Premierul slovac Robert Fico s-a întors în orașul în care a fost împușcat: „Am traume, dar nu de la atentat”
Robert Fico Foto: Ján Krošlák / TASR / Profimedia

Premierul Slovaciei Robert Fico a vizitat, vineri, orașul în care a fost împușcat în mai și i-a acuzat pe opozanții săi că alimenteză tensiunile politice, despre care a spus că ar putea conduce la noi atacuri, informează Reuters.

Fico (59 de ani), aflat la al patrulea mandat de prim-ministru, a fost împușcat de patru ori în abdomen, după care a ajuns în stare critică. Atentatorul a afirmat că a vrută să-l rănească, nu să-l ucidă pe Fico, nefiind de acord cu politicile acestuia. El a fost pus sub acuzare pentru fapte legate de terorism și ar putea primi o pedeapsă cu până la închisoarea pe viață.

Tentativa de asasinat din orașul Handlova a adâncit tensiunile politice din Slovacia, iar Fico și partidele din coaliția sa au intensificat criticile la adresa opozanților progresiști.

Fico s-a întors la Handlova, un orășel de 17.000 de locuitori, pentru prima dată de la incident și și-a atacat adversarii din nou.

„Credeți-mă, am traume, dar nu de la tentativa de asasinat. Sunt traumatizat de către opoziție și o parte a presei, de ceea ce fac. Pentru că ei creează o atmosferă care poate duce la repetarea unei povești similare”, le-a spus Fico ziariștilor prezenți la Handlova. Fico l-a numit pe atentator drept un activist al opoziției.

Guvernul lui Fico a încercat să remodeleze instituțiile statului după ce a preluat puterea anul trecut, provocând critici aspre din partea opoziției și proteste de stradă, alături de avertismente din partea Uniunii Europene legate de statul de drept și libertatea presei.

Guvernul său a stopat ajutorul militar către Ucraina imediat după ce a intrat în funcție. Pe plan intern, a închis un birou al procuraturii, a reconfigurat televiziunea publică și a influențat mediul cultural prin concedieri din muzee și teatre.

Fico este un critic de multă vreme a principalelor instituții de presă slovace, preferând să-și transmită mesajele pe social media unde postează clipurile proprii în care atacă ideologiile progresiste.

Guvernul său a respins luna trecută criticile Comisiei Europene privind respectarea statului de drept în Slovacia afirmând că unele evaluări se bazează pe ziarele „antiguvernamentale”.

INTERVIURILE HotNews.ro