Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: UE dezbate problema clonarii; Sud-estul Australiei lovit de un val de caldura record, iar oamenii de stiinta aproba planul de mediu a lui Obama

HotNews.ro

Furtuni cu forta a 1.800 de uragane bantuie o planeta indepartata. Astronomii NASA au folosit un telescop orbital pentru a capta imagini ale unei planete aflate la 200 de ani-lumina distanta de Pamant, reusind sa surprinda un moment unic din existenta acesteia. In trecerea sa pe langa steaua-gazda, atmosfera planetei “explodeaza”, creand o furtuna care are puterea a 1.800 de uragane, intr-o atmosfera de 1.200 de grade Celsius, informeaza Descopera.

Masuri urgente impotriva aciditatii din oceane. Ecosistemele maritime din intreaga lume risca sa fie grav afectate datorita procesului de acidificare daca nu se iau masuri urgente pentru reducerea emisiilor de CO2, au avertizat oamenii de stiinta. Peste 150 de cercetatori maritimi si-au exprimat ingrijorarea prin intermediul „Declaratiei de la Monaco” si avertizeaza ca aciditatea apelor este in crestere. Acestia au mai declarat ca pH-ul apei se schimba de 100 de ori mai repede decat ar face-o pe o cale naturala. Aceste schimbari vor afecta, pe parcursul a cateva decenii, toate organismele maritime, informeaza BBC.

UE dezbate problema clonarii. Reprezentanti ai Uniunii Europene vor discuta din nou in cateva luni daca vor lasa ca laptele si carnea provenite de la animale clonate sa intre sau nu pe piata. Clonarea animalelor este posibila de multi ani, Dolly, oaia care a fost clonata in 1996, fiind un exemplu. Oamenii de stiinta estimeaza ca pe teritoriul Uniunii Europene sunt aproximativ 100 de bovine clonate. Multi consumatori si multe grupari religioase se opun clonarii si sustin ca oamenii de stiinta nu au de unde sa stie care va fi efectul acestor animale clonate atat din punct de vedere biologic, cat si nutritional. Cei ce sustin clonarea afirma ca aceasta tehnologie ne va permite sa obtinem o calitate mai buna atat a carnii, cat si a laptelui, modificand genetic animalele clonate pentru a fi mai rezistente la boli. Europa nu a adoptat inca o pozitie fata de clonarea animalelor, singura tara care are legi referitoare la clonare este Danemarca, scrie Reuters.

O fantoma terorizeaza angajatii unui spital. Directorii unui spital au chemat un preot care sa faca o exorcizare pentru ca personalul din spital este terorizat de o fantoma. Purtatorul de cuvant al spitalului „Derby’s New Royal Hospital ” sustine ca o silueta neagra, semitransparenta ce poarta o mantie bantuie culoarele spitalului. Personalul spitalului a fost informat printr-un e-mail de la directorul spitalului: „Nu sunt sigur cati dintre voi cunoasteti faptul ca unii angajati ai spitalului au semnalat prezenta unei fantome. Iau acest lucru foarte in serios, deoarece nu vreau ca angajatii sa se simta amenintati la locul de munca”, scrie The Sun.

Sud-estul Australiei lovit de un val de caldura record. Temperaturile inregistrate in zona sud-estica a Australiei au depasit aceste zile temperatura de 43 de grade Celsius si este cea mai mare temperatura inregistrata in ultimele decenii in aceasta zona. Temperatura crescuta a provocat incendii de tufaris, oprirea curentului electric si o crestere a deceselor subite in randul populatiei in varsta. Politia din Adelaide a declarat ca 19 persoane au decedat vineri, cu mult mai mult decat intr-o zi obisnuita. La Melbourne, al doilea oras ca marime din Australia, temperaturile au crescut la 33 grade Celsius pentru a treia zi consecutiv iar temperatura medie pentru aceasta perioada a anului este de 25,8 grade Celsius, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta aproba planul de mediu a lui Obama. Ecologistii sunt entuziasmati de preocuparea presedintelui Obama pentru a stabili norme de mediu mai stricte, insa unii economisti sunt sceptici la ideea ca Obama poate sa scoata tara din recesiune in timp ce se ocupa si de curatarea planetei. „Barack Obama trebuie sa gaseasca o solutie pentru a reusi atat sa stimuleze economia in lunile ce urmeaza, dar si sa investeasca, pe termen lung, in mediul inconjurator”, a declarat Raj Chetty, profesor de economie la Berkley, California. „Daca cheltui banii intr-un timp foarte scurt, risti sa pierzi din vedere planul pe termen lung, iar daca te axezi prea mult pe planul pe termen lung s-ar putea sa nu mai ai pe ce cheltui banii”, a mai declarat profesorul Chetty, scrie CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro