Sari direct la conținut

Presa straina: IKEA a demarat investigatii interne proprii, in urma dezvaluirilor HotNews privind afacerile in care era implicata Securitatea lui Ceausescu​

HotNews.ro
Magazin IKEA, Foto: AGERPRES
Magazin IKEA, Foto: AGERPRES

IKEA a demarat investigatii interne proprii, in urma dezvaluirilor facute de HotNews.ro, potrivit carora compania suedeza a facut afaceri in anii ’80 cu statul roman comunist, in care s-a implicat si Securitatea lui Ceausescu, scrie Business New Europe.

bne.eu, care citeaza articolul publicat in 15 aprilie de HotNews privind afacerile IKEA in care s-a implicat si fosta Securitate, a stat de vorba cu Henrik Elm, manager de achizitii globale al IKEA.

Luam foarte in serios toate problemele de acest gen. Incercam sa punem piesele impreuna pentru a obtine o imagine mai buna a modului in care afacerea a fost derulata. Documentele pe care le avem in cadrul IKEA nu acopera toate detaliile atat timp in urma, incercam sa aflam mai multe detalii. In anii ’80 folosirea valutei nu era un proces foarte simplu. Faptul ca activitatile mentionate au avut loc acum 30 ani face dificila obtinerea unei imagini complete„, a declarat el.

Compania suedeza IKEA facea afaceri cu statul roman comunist, implicand inclusiv operatiuni confidentiale de suprafacturare in care a intrat si Securitatea lui Ceausescu, potrivit documentelor Intreprinderii de Comert Exterior (ICE) Dunarea, consultate de HotNews.ro la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Din dosarele fostei Securitati reiese ca in anii ’80, la un moment dat, seful spionajului, generalul Aristotel Stamatoiu, a dispus trimiterea unei sume de bani intr-un cont al IKEA de la Banca de Comert Exterior a Germaniei de Est.

Operatiunea, cu numele de cod „Scandinavica”, era coordonata de maiorul de securitate Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti.

Referitor la operatiunile de acum aproape 30 de ani, Henrik Elm a declarat, pentru bne.eu, ca asa-numitele operatiuni de suprafacturare erau foarte frecvente in perioada comunista, in Europa de Est.

El afirma ca a fost un comision platit la varful pretului de achizitie a mobilierului romanesc intre Technoforestexport, ca reprezentant al furnizorilor, si IKEA, drept plata pentru investitiile ulterioare ale acesteia in echipament si in training in Romania.

„Am avut un singur partener de afaceri, Technoforestexport, care a conceput structura de finantare, o structura foarte normala, pe baza de comision. Nu este nimic confidential”, explica oficialul IKEA, la aproape 30 de ani de la afacerile cu statul comunist roman.

Henrik Elm sugereaza astfel ca angajatii IKEA nu ar fi stiut, la vremea aceea, ca Securitatea, prin intreprinderea Dunarea, era implicata in afacerile companiei de stat Tehnoforestexport cu firma suedeza.

De asemenea, el a declarat ca IKEA are un cod de conduita pentru furnizorii sai si o lista de tari cu care nu face afaceri.

„Avem aceleasi cerinte ca pentru fiecare furnizor, inclusiv un cod de conduita – un cod foarte, foarte robust- si o modalitate foarte buna de a verifica acest cod de conduita si daca exista relatii care nu sunt in conformitate cu codul de conduita”, spune Elm, pentru Business New Europe.

El citeaza, de asemenea, o lista a tarilor cu care IKEA nu va face afaceri, „desi multi ar spune ca Romania lui Ceausescu, un agresor notoriu al drepturilor omului, avea tot atatea motive sa fie pe lista neagra ca oricare altul”, comenteaza bne.eu .

Si HotNews.ro a cerut, in urma cu o luna si jumatate, un punt de vedere de la IKEA, insa compania a raspuns atunci ca nu a reusit sa gaseasca informatiile solicitate, insa urma sa mai caute.

Nici pana in prezent HotNews nu a primit un raspus oficial din partea IKEA.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro