Presedintele Armeniei: Conflictul din Nagorno-Karabah risca sa degenereze in razboi. Turcia sa nu se implice
Confruntarile din regiunea Nagorno-Karabah risca sa se transforme intr-un razboi de amploare in Caucaz, avertizeaza presedintele Armeniei, Serj Sargsyan, cerand comunitatii internationale sa nu permita ingerinte ale Turciei, pe care o acuza ca sustine Azerbaidjanul.
„Armata azera continua sa atace civili” cu obuze de artilerie, acuza Serj Sargsyan, citat de agentia germana DPA, transmite Mediafax.
„Orice escaladare a confruntarilor militare poate avea consecinte imprevizibile si ireversibile, riscand sa degenereze intr-un razboi de amploare”, atrage atentia liderul de la Erevan, conform publicatiei germane Die Zeit.
In acelasi timp, presedintele Armeniei a cerut comunitatii internationale sa nu permita ingerintele Turciei in conflict.
Turcia si Azerbaidjanul refuza sa recunoasca „genocidul armean” atribuit Imperiului Otoman in anul 1915, soldat, potrivit estimarilor, cu 800.000 – 1,5 milioane de morti. Aproape 30 de tari – inclusiv Rusia, Brazilia, Germania, Italia si Canada – recunosc „genocidul armean”.
„Turcia are o pozitie care instiga la razboi regional si incurajeaza politicile aventuriere ale autoritatilor din Azerbaidjan”, a precizat liderul armean, citat de agentia Armenpress.
Potrivit Ministerului azer al Apararii, cel putin trei persoane au murit luni in conflictul militar din Nagorno-Karabah. In total, bilantul confrunarilor militare izbucnite vineri noapte se ridica la 33 de morti, de ambele parti.
Administratia din Azerbaidjan a anuntat ca a decis, duminica, incetarea unilaterala a focului in conflictul cu fortele armene din Nagorno-Karabah. „Azerbaidjanul, in semn de bunavointa, a decis unilateral incetarea ostilitatilor”, a transmis Ministerul Apararii de la Baku. „Este vorba de un raspuns la apelurile internationale de incetare a focului”, precizeaza institutia, avertizand ca armata azera va riposta la atacuri.
Zeci de militari azeri si armeni au murit in confruntarile armate din regiunea separatista Nagorno-Karabah, in ceea ce este cea mai grava criza din ultimele doua decenii.
Armenia a anuntat ca a pierdut 18 combatanti in luptele din Nagorno-Karabah. De partea cealalta, 12 militari azeri au murit in confruntarile cu separatistii armeni. Printre victime se numara si civili.
Luptele au continuat in cursul noptii de duminica spre luni. Rusia, care alimenteaza cu armament ambele parti, a reiterat apelul de incetare a focului.
Atat Azerbaidjanul, cat si Armenia se acuza reciproc de initierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate in regiunea separatista si in martie.
Conflictul dintre cele doua parti a izbucnit la sfarsitul anilor 1980 si a escaladat in razboi in 1991, soldandu-se cu 30.000 de morti pana la acordul de incetare a focului, intrat in vigoare in 1994.
Regiunea Nagorno-Karabah, o enclava in Azerbaidjan, este sub controlul separatistilor armeni, care au propriul guvern si surse proprii de finantare.
Confruntarile militare nu sunt un fapt neobisnuit in aceasta regiune. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a indemnat sambata ambele parti sa inceteze atacurile.