Sari direct la conținut

Președintele Braziliei cere scuze de la omologul său argentinian, care l-a numit „un socialist cu o vocație totalitară”

HotNews.ro
Lula da Silva, Foto: Andre Penner / Associated Press / Profimedia Images
Lula da Silva, Foto: Andre Penner / Associated Press / Profimedia Images

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri că omologul său argentinian, controversatul Javier Milei, îi datorează scuze atât lui, cât și Braziliei, după ce a spus „multe lucruri stupide” despre țara sa, relatează Reuters.

Președintele de stânga al Braziliei a declarat într-un interviu acordat portalului de știri UOL că nu s-a întâlnit cu libertarianul Milei de când acesta a fost învestit în funcția de președinte deoarece dorește întâi scuze de la el.

Lula nu a menționat afirmațiile lui Milei care l-au deranjat, el făcând comentariul după ce a fost întrebat despre repatrierea a aproximativ 180 de brazilieni care au fugit în Argentina după ce au fost implicați în violențele ce au avut loc în capitala Brasilia pe 8 ianuarie 2023.

Susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au invadat atunci Congresul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial al Braziliei într-o acțiune despre care Lula afirmă că a reprezentat o tentativă concertată de lovitură de stat.

„Ne descurcăm cu asta în cel mai diplomatic mod posibil. Nu am vorbit cu președintele Argentinei pentru că cred că trebuie să-și ceară scuze Braziliei și mie. A spus multe prostii”, a declarat Lula în interviul pentru UOL.

Milei a făcut în timpul campaniei de anul trecut pentru alegerile prezidențiale mai multe afirmații controversate despre președintele Braziliei, spunând despre acesta că este un „comunist mânios” și „un socialist cu o vocație totalitară”.

Președintele Argentinei a spus că nu vrea afaceri „cu comuniștii”

Milei l-a mai descris pe Lula ca fiind corupt și a spus de asemenea în timpul campaniei electorale că el nu va face „afaceri cu comuniștii” din China sau Brazilia, o referință la regimul de la Beijing și președintele brazilian Lula da Silva, un cunoscut socialist.

Cu toate acestea, Javier Milei l-a invitat pe Lula la ceremonia sa de învestire. Președintele brazilian nu a dat însă curs invitației.

Brazilia este cel mai mare partener comercial al Argentinei, tensiunile dintre cei doi lideri provocând temeri privind o deteriorare a relațiilor comerciale între cele mai mari economii din America de Sud.

Anul acesta Milei a declanșat un scandal diplomatic și cu Spania, după ce a numit-o coruptă pe soția premierului spaniol Pedro Sanchez.

INTERVIURILE HotNews.ro