Sari direct la conținut

Preşedintele Consiliului European doreşte confiscarea activelor ruseşti supuse sancţiunilor

HotNews.ro
Charles Michel, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Charles Michel, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că el doreşte ca statele membre ale UE să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor, pentru ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului, deşi a admis că un asemenea demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre, relatează joi Politico.eu, scrie Agerpres.

Ideea sa, enunţată într-un interviu pe care l-a acordat agenţiei Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruşi.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele (ruseşti), ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei n.red). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie”, consideră Charles Michel.

El a adăugat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu ”nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume”.

Însă este departe de a fi clar cum ar putea chiar şi mai buni avocaţi ai UE să găsească o soluţie magică pentru a pune în practică propunerea lui Charles Michel. ”Va fi nevoie de timp (…) Este un proces lung şi dificil”, a recunoscut de altfel acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro