Preşedintele fondului creat de tatăl Annei Frank critică investigaţia care identifică principalul autor al denunţului: Cercetarea este plină de erori
Preşedintele fundaţiei înfiinţate de tatăl Annei Frank a criticat o investigaţie recentă care numeşte un notar evreu ca principal suspect al denunţului către nazişti, spunând că cercetarea este ”plină de erori” şi nu oferă nicio dovadă, a relatat un ziar elveţian, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Anne şi alţi şapte evrei au fost descoperiţi de nazişti pe 4 august 1944 după ce s-au ascuns timp de aproape doi ani într-o anexă secretă deasupra unui depozit din Amsterdam. Au fost deportaţi toţi opt, iar Anne a murit în lagărul de la Bergen Belsen la vârsta de 15 ani. Jurnalul său, devenit faimos, a fost publicat de tatăl ei, Otto Frank.
O echipă din care a făcut parte Vincent Pankoke, un fost agentul FBI, şi circa 20 de istorici, criminalişti şi specialişti în baze de date a anunţat săptămâna trecută ca principalul suspect în dezvăluirea ascunzătorii este un personaj relativ necunoscut, notarul evreu Arnold van den Bergh. O carte care detaliază concluziile anchetei a fost publicată marţi.
”Nu contribuie la aflarea adevărului, ci la confuzie, iar în plus, este plină de erori”, a declarat John Goldsmith, preşedintele Fondului ”Anne Frank”, cu sediul la Basel, înfiinţat de Otto Frank, într-un interviu publicat de ziarul elveţian Blick am Sonntag.
Au existat şi alţi experţi care au subliniat că dovezile împotriva Van den Bergh nu sunt concludente. Goldsmith a spus că echipa de cercetători, care, în opinia sa, este mai degrabă un proiect comercial, decât academic, nu a oferit dovezi în sprijinul celor afirmate.
”O astfel de dovadă pur şi simplu nu a fost oferită. Diseminarea pur şi simplu a unei afirmaţii care devine apoi un fapt în discuţiile din spaţiul public este la graniţa cu o teorie a conspiraţiei”, a mai spus Goldsmith.
”Acum principala afirmaţie este: un evreu a trădat alţi evrei. Persistă în amintire şi este neliniştitor”.