Sari direct la conținut

Președintele sud-coreean efectuează o vizită surpriză în Ucraina

HotNews.ro
Yoon Suk-yeol la Kiev, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Yoon Suk-yeol la Kiev, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, în timpul căreia a vizitat orașul Bucha, scena unui masacru de civili atribuit armatei ruse, înainte de o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„Președintele a vizitat mai întâi locul masacrului din Bucha, în apropiere de capitala Kiev, precum și orașul Irpin, unde atacurile cu rachete au fost concentrate asupra zonelor rezidențiale civile”, a precizat președinția sud-coreeană, adăugând că întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc mai târziu în cursul zilei.

„Președintele Yoon Suk Yeol va vizita un memorial pentru morții din război pentru a depune o coroană de flori și va avea o întâlnire la nivel înalt cu președintele Zelenski”, a precizat președinția într-un comunicat.

Coreea de Sud, al nouălea exportator de arme din lume, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina și a vândut, de asemenea, tancuri și obuziere Poloniei, un aliat cheie al Kievului împotriva forțelor rusești.

Cu toate acestea, țara asiatică are o politică de lungă durată de a nu furniza arme regiunilor aflate în conflict, în pofida cererilor repetate din partea SUA, a aliaților europeni și a Ucrainei însăși pentru mai mult ajutor.

Se așteaptă ca întâlnirea dintre Yoon și Zelenski, care a îndemnat deja Coreea de Sud să furnizeze arme direct Ucrainei, să se concentreze pe asistența oferită de Seul.

Coreea de Sud, care rămâne tehnic în război cu Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare, produce volume mari de arme compatibile cu NATO, inclusiv tancuri, obuziere și muniție de obuz foarte căutată.

Seulul a lăsat să se înțeleagă că și-ar putea reconsidera politica de a nu furniza arme letale, biroul președintelui indicând, la începutul acestui an, că un atac rusesc pe scară largă asupra civililor ar putea schimba jocul.

În luna mai, Coreea de Sud a negat informațiile din presa americană privind viitoarele livrări de obuze către Ucraina, afirmând că decizia sa de a nu furniza arme letale Kievului a rămas neschimbată.

Cu toate acestea, experții subliniază că Coreea de Sud se află într-o poziție delicată din cauza legăturilor sale economice cu Rusia (al cincisprezecelea partener comercial în 2022) și a influenței Moscovei asupra Coreei de Nord.

Coreea de Sud va majora ajutorul acordat Ucrainei la 150 de milioane de dolari

În timpul primei sale vizite la Kiev, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat că Seulul va crește ajutorul pentru Ucraina la 150 de milioane de dolari.

„Anul trecut, guvernul Republicii Coreea a alocat 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina. Anul acesta, acest sprijin se va ridica la 150 de milioane de dolari”, a declarat Yoon în timpul conferinței de presă comune cu președintele Volodimir Zelenski.

„Anul trecut, am furnizat veste antiglonț, căști de protecție și alte muniții necesare. Sperăm că anul acesta nivelul ajutorului nostru va fi mai mare”, a spus Yoon.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro