Sari direct la conținut

Atacatorul lui Salman Rushdie este acuzat și de terorism

HotNews.ro
Salman Rushdie, Foto: Jamie McCarthy / Getty Images / Profimedia Images
Salman Rushdie, Foto: Jamie McCarthy / Getty Images / Profimedia Images

Bărbatul acuzat că a încercat să îl ucidă pe scriitorul Salman Rushdie la New York în urmă cu doi ani se confruntă acum cu acuzații de terorism pentru presupusa sa susținere a Hezbollah, potrivit Reuters.

Actul de acuzare al marelui juriu îl acuză pe Hadi Matar, bărbatul din New Jersey care se confruntă deja cu acuzații de tentativă de crimă și agresiune pentru un atac cu cuțitul asupra lui Rushdie în 2022, de trei acuzații de terorism, inclusiv comiterea unui act de terorism și furnizarea de sprijin material pentru Hezbollah, o grupare teroristă desemnată de SUA care a fost fondată de Iran în Liban la începutul anilor 1980.

Matar, care are rădăcini libaneze, a pledat nevinovat pentru acuzațiile de crimă și agresiune și așteaptă să fie judecat. Acesta rămâne încarcerat în închisoarea din comitatul Chautauqua din Mayville, New York.

Avocatul din oficiu al lui Matar, Nathaniel Barone, a declarat că clientul său intenționează să pledeze nevinovat la acuzațiile federale.

Matar este așteptat să fie pus sub acuzare în cursul zilei de miercuri la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Buffalo, New York.

Biroul de presă al Hezbollah din Liban nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta acuzațiile care îl leagă pe Matar de grup.

Liderul suprem al Iranului la acea vreme, Ayatollah Ruhollah Khomeini, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care le cerea musulmanilor să îl ucidă pe Rushdie la publicarea cărții lui Rushdie din 1988, „Versetele satanice”, considerată blasfematoare de unii musulmani.

Rushdie, aclamatul romancier născut în India, a petrecut apoi un deceniu în clandestinitate.

INTERVIURILE HotNews.ro