Sari direct la conținut

Preturile productiei industriale, in scadere usoara

HotNews.ro

Preturile productiei industriale din Romania au scazut in luna decembrie 2014 cu 1,1% comparativ cu luna precedenta, a transmis marti Statistica. Scaderi de preturi s-au inregistrat atat pe piata interna (-1,0%), cat si pe piata externa (-1,5%). Fata de luna decembrie 2013, preturile productiei industriale pe total au scazut cu 1,4%, preturile pe piata interna cu 0,5%, iar cele pe piata externa cu 3,2%, se mai arata in comunicatul INS. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB. Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Cresterile din comertul cu amanuntul au fost influentate favorabil de o serie de factori:

1. Declinul preturilor la alimente si scaderea cotatiilor la titei (care au determinat majorarea sumelor alocate pentru achizitia de bunuri alimentare si produse nealimentare);

2. Totodata, declinul preturilor la pompa (mai sever in ultimele saptamani din 2014 si primele saptamani din 2015) a contrabalansat impactul majorarii taxelor pe carburanti din prima parte a anului trecut.

3. Dezghetarea creditului in moneda nationala si declinul ratelor de dobanda au condus la cresterea cererii de bunuri de consum indelungat (aspect reflectat de dinamica vanzarilor de produse nealimentare);

4. Cresterea salariului mediu net real (ajustat cu inflatia);

5. Majorarea gradului de fiscalizare in comert, in contextul extinderii retelei de magazine tip hypermarket, scriu economistii Bancii Transilvania intr-un raport de marti.

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%) si industria bunurilor de capital (+0,1%). Scaderi de preturi s-au constatat in industria energetica (-4,7%).

In luna decembrie 2014, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ in industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,0%, industria bunurilor de uz curent cu 0,9% si industria bunurilor intermediare cu 0,4%. Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria energetica (-5,0%) si industria bunurilor de capital (-1,8%).

Sumar metodologic

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa. IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro