Sari direct la conținut

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene: Voi fi brutal in a arata daca vor fi deviate planurile Guvernului de a indeplini recomandarile pe justitie

HotNews.ro
Frans Timmermans, Foto: Comisia Europeana
Frans Timmermans, Foto: Comisia Europeana

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si-a exprimat sustinerea pentru noile proiecte ale Guvernului privind justitia, care urmeaza sa fie transmise la Parlament dupa dezbaterea publica, insa oficialul de la Bruxelles a avertizat ca va fi „brutal” in a arata daca planurile executivului vor fi deviate. In context, Timmermans a spus ca alegerea liderului PSD Liviu Dragnea in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, respecta statul de drept, dar mai departe justitia trebuie sa-si urmeze cursul indiferent de persoana care face obiectul investigatiilor.

Numarul doi din executivul Uniunii Europene a sustinut un dialog cu cetatenii din Romania, la Bucuresti, la care a fost prezent si ministrul Justitiei, Tudore Toader.

Raspunzand unor intrebari adresate de cetateni, Timmermans a aratat ca increderea in Guvernul Romaniei a fost „spulberata” prin ordonanta de urgenta 13, din ianuarie, prin care se stabilea un prag de 44.000 de euro la incriminarea abuzului in serviciu. El a aratat, insa, ca noile proiecte ale Guvernului, elaborate sub coordonarea noului ministru de Jusititie Tudorel Toader, merg catre indeplinirea ultimelor recomandari ale Comisiei Europene, ramase in Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie (MCV).

„Ceea ce vad, de la ministrul Justitiei si de la prim-ministru, este in linie cu recomandarile pe care le-am facut. Stiu foarte bine ca increderea care a fost spulberata de ordonanta de urgenta 13 nu se va intoarce imediat. Vrem sa vedem daca acum planurile Guvernului sunt formalizate in decizii si e nevoie de consultari pentru asta, asta face acum Guvernul, cu partile interesate, cu ONG-urile, cu sistemul judiciar, dar mai e nevoie si ca Parlamentul sa adopte legi pentru aceasta. Directia pe care o ia Guvernul si planurile pe care le are ne vor permite sa ne indeplinim cele 12 recomandari ramase, dar, daca este deraiat in proces, voi fi brutal in a arata acest lucru”, a spus Timmermans.

El a fost intrebat si in legatura cu faptul ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspenare pentru fraude electorale in dosarul referendumului din 2012, iar apoi a fost ales in functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

„O condamnare a fost data. Ceea ce s-a intamplat apoi este in linie cu statul de drept dn Romania. Punct! La ultimele alegeri din Romania, partidul care a castigat alegerile le-a castigat pe o patforma sociala, platforma pentru mai multa justitie sociala. Si eu cred ca aceasta este o cauza buna. Pentru ca oamenii – nu doar din Romania, ci si din alte tari – vad ca cresterea economica de dupa criza nu s-a distribuit in natiune, deci unii au profitat, altii au fost lasati in urma” – a raspuns Timmermans.

Oficialul european laburist, coleg in familia politica a Socialistilor Europeni cu PSD-ul lui Dragnea, a cerut, insa, ca social-democratii romani sa livreze ceea ce au promis in campania electorala, iar justitia sa isi urmeze cursul indiferent de persoana investigata.

„Iar partidul domnului Dragnea a castigat majoritatea cu promisiunea ca va aduce mai multa justitie sociala. Si apelul meu catre Guvern este: <<incepeti

Daca veti face asta si veti ramane in cadrul statului de drept si va veti asigura ca justitia isi urmeaza cursul ei indiferent de cine face obiectul investigatiilor, atunci veti castiga increderea poporului.Dar daca veti fi perceputi ca folositi puterea politica pentru a putea scapa de justitie, atunci veti crea o problema imensa in societate. Deci va trebui sa evitati orice impresie ca ati primit mandat de la public sa faceti un lucru si voi sa faceti altceva>>”, a spus Timmermans.

Alte declaratii ale lui Timmermans in dialog cu romanii:

  • „Cred ca asta a mers oribil de gresit in ianuarie si februarie si asta este ceea ce incearca acest guvern acum sa corecteze. Si cred ca orice guvern care incearca sa corecteze merita o evalare onesta a ceea ce face”.
  • „Eu cred ca a fi raspuzator, ca politician, ca functionar public, este prima conditie in orice societate. Si in societatea europeana, responsabilitatea este ceva care a crescut foarte mult in ultimii 20 de ani. Dar tot nu e perfecta. Lupta impotriva coruptie va fi eterna, oamenii vor pacatui, daca vor avea posibiliatea. Deci lupta impotriva coruptiei, a abuzului de putere este eterna”.
  • „Daca m-as intoarce in timp in 1995, sa spunem, cand eram foarte activ in aceast atara, atunci nu as fi crezut ca veti putea reusi atat de mult, in atat de putin timp, avand in vedere felul in care aceasta tara a fost tratata sub opresiunea si dictatura comuniste, in trecut. Daca, astazi, sistemul judiciar romanesc este un exemplu pentru destule state membre UE, aceasta este o realizare uriasa, daca iei in considerare de unde a plecat aceasta tara”.
  • „Dupa 10 ani de Mecanism de Cooperare si Verificare pe justitie, pot spune am am realizat atat de mult incat acum suntem pe ultima suta de metri a unui maraton foarte lung si eu sunt dedicat terminarii acestui maraton. Pentru ca, impreuna cu autoritatile romane, si mai ales cu Guvernul, sa putem spune impreuna ca acest proces este ireversibil, garantorul real al acestui proces este poporul roman. Iar poporul roman este atat de dedicat acestui lucru, vrea o tara fara coruptie politica, vrea sa continuam aceasta lupta. Si sunt increzator, avand in vedere hotararea poporului roman, ca putem obtine indeplinirea tuturor recomandarilor pe care i le-am dat Guvernului Romaniei”. 
  • „Daca o persoana a fost condamnata si exista oanumita sentinta, atunci depinde de situatia legala a statului membru daca i se permite sau nu sa aiba o functtie publica. Si nu este o regula internationala in acest sens. Intr-un stat de drept, te supui deciziilor instantelor. Acesta este principiul aplicabil oriunde, cred eu. Asta nu este o chestiune de principii, ci una de lege”.
  • „Eu simt un angajament puternic, pe care il sustin, din partea populatiei Romaniei pentru a ne asigura ca vom incheia acest maraton (MCV – n.r.) in timp record, dar totodata indeplinind toate recomandarile. Vreau sa fiu foarte clar: felul in care acest guvern a ales directia pentru aceasta este in linie cu destinatia la care avem nevoie sa ajungem. Dar ultima confirmare a acesteia nu va fi in planuri, ci in deciziile luate si in legile adoptate. Deci este un mare bonus pentru Parlamentul Romaniei, de a face ceea ce este bine. Si ceea ce este bine este sa se continue lupta anticoruptie la toate nivelurile. De asta are nevoie societatea, de asta au nevoie investitorii, de asta are nevoie piata interna, dar dasupra tuturor, asta vrea poporul roman, in viata de zi cu zi. Si cred ca ii vom dezamagi si vom dezamagi valorile Europei, daca nu vom sustine acest efort pana la capat”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro