Sari direct la conținut

Prima de activare de 500 de lei pentru somerii care se angajeaza, prima de instalare de 12.500 de lei daca trebuie sa se mute si subventie lunara de 900 de lei pentru firme

HotNews.ro

Somerii care se angajeaza primesc o prima de activare de 500 de lei, cei care sunt nevoiti sa isi schimbe domiciliul la peste 50 de kilometri pentru locul de munca iau o prima de instalare de 12.500 de lei, iar firmele primesc lunar o subventie de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare contract de munca incheiat, potrivit masurilor de stimulare a ocuparii locurilor de munca de catre persoanele din categoriile vulnerabile, care intra in vigoare de luni, scrie news.ro.

Masurile sunt cuprinse in Ordonanta de Urgenta 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Beneficiarii acestor prevederi sunt persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, respectiv somerii de lunga durata, cei care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar, dar si cei care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie. In randul beneficiarilor intra si tinerii ¬NEET¬, respective cei care au intre 16 si 24 de ani, nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala, dar si firmele care angajeaza someri.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a anuntat ca in 5 decembrie intra in vigoare pachetul de masuri active care vizeaza mobilitatea social, in care sunt inclusi tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, persoanele peste 45 de ani care au ramas fara locuri de munca, multe in zonele rurale, somerii, persoanele cu dizabilitati si familiile monoparentale.

Somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 de kilometri pentru a se putea angaja primesc o prima de instalare de 12.500 de lei

Somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 kilometri fata de cea in care locuiesc si isi schimba domiciliul sau resedinta in acea localitate pot beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, destinata stimularii incadrarii in munca, asigurarii cheltuielilor pentru locuire si pentru reintregirea familiei.

Prima de instalare este de 12.500 de lei, neimpozaibili, si se acorda in doua transe, 50% la data instalarii si restul dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

In situatia in care somerul care s-a angajat se muta impreuna cu familia, va beneficia in plus de o subventie de 3.000 de lei si va avea o prima de instalare de 15.500 de lei.

Prima de activare de 500 de lei pentru somerii de lunga durata care semneaza un contract de munca si raman angajati cel putin trei luni

Somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de trei luni, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 500 de lei, neimpozabila, potrivit OUG 60/2016.

Prima de activare nu va fi acordata persoanelor care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimele 12 luni.

Prima de incadrare de cel mult 55 de lei pe zi pentru somerii care se angajeaza si trebuie sa mearga mai mult de 15 kilometri pana la locul de munca

Somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliul sau resedinta pot beneficia de o prima de incadrare.

Firmele primesc 900 de lei pe luna pentru fiecare somer angajat, timp de 12 luni

Firmele care angajeaza persoane din grupurile vulnerabile, pe durata nedeterminata, primesc subventii de cate 900 de lei pe luna timp de 12 luni sau de 18 luni in cazul persoanelor cu handicap.

Stimulentul nu se acorda in perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, dar se acorda in perioada concediului de odihna.

Nu beneficiaza de aceste prevederi firmele care sunt in insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare speciala, care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora.

Prima de activare nu se cumuleaza cu prima de incadrare si cu prima de instalare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro