Sari direct la conținut

Comandantul forțelor aeriene  Mikola Oleșciuk, demis de Zelenski după prăbușirea unui avion F-16

HotNews.ro
Pilot pe F-16 Fighting Falcon, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Pilot pe F-16 Fighting Falcon, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk, potrivit unui decret prezidențial, relatează Reuters.

Generalul locotenent Anatolii Krivonojka va îndeplini temporar atribuțiile de comandant.

Decizia vine la o zi după ce Ucraina a confirmat unul dintre avioanele de luptă F-16 livrate recent Ucrainei s-a prăbușit luni, în timp ce respingea un atac masiv al Rusiei.

Presa a relatat joi că avionul de luptă s-a prăbușit în timpul recentului atac cu sute de rachete și drone lansat de Rusia, în 26 august, asupra Ucrainei.

Potrivit armatei Kievului, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul atacului, demonstrând „eficiență ridicată” – citează The Kyiv Independent. Dar, „în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.

„S-a dovedit ulterior că avionul s-a prăbuşit şi pilotul a murit”, a indicat Statului Major ucrainean pe Telegram, fără a preciza când a avut loc accidentul sau identitatea pilotului.

Potrivit CNN, un pilot ucrainean de top, pe nume Oleksii Mes, alias „Moonfish”, și-a pierdut viața în urma prăbuşirii aparatului F-16. El a fost înmormântat în cursul zilei de joi,

Oleșciuk a declarat vineri că a împărtășit cu partenerii americani un raport preliminar privind prăbușirea unui avion F-16, relatează Reuters.
Mikola Oleshchuk a precizat pe Telegram că Statele Unite, unde este fabricat avionul F-16, sprijină ancheta privind cauzele prăbușirii.

Un oficial american al apărării a declarat pentru Reuters că accidentul nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc și că posibilele cauze de la eroarea pilotului până la defecțiunea mecanică sunt încă investigate.

O deputată ucraineană acuză că avionul F-16 a fost doborât de ucraineni cu un sistem Patriot

Potrivit deputatei ucraineane, Mariana Bezuhla, membră a Comisiei de Apărare a Parlamentului, avionu F-16 a fost doborât din greșeală de un sistem antiaerian Patriot „din cauza unei coordonări slabe între unități”, potrivit AFP.

Într-un mesaj pe Telegram, ea a criticat joi „cultura minciunii” din cadrul comandamentului militar ucrainean și faptul „că niciun general nu a fost pedepsit” și că „generalul Oleșciuk rămâne în funcție”.

Vineri, ea a adăugat că aceasta este „cel puțin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană ucraineană. „În cazul celor două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, vina a fost dată oficial pe ruși”, a acuzat ea.

Mikola Oleșciuk promisese pe Facebook, vineri înainte de demitere, să „descopere cauzele dezastrului aerian”, dând asigurări „nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezuhla că dorește să „discrediteze înalți oficiali militari” și SUA, fabricanții sistemelor F-16 și Patriot.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro