Sari direct la conținut

Primăria lui Piedone a aprobat un bloc cu 9 etaje construit între case de o firmă controlată de băiatul lui Victor Pițurcă 

HotNews.ro
Primăria lui Piedone a aprobat un bloc cu 9 etaje construit între case de o firmă controlată de băiatul lui Victor Pițurcă 
Terenul pe care va fi construit blocul. Colaj Hotnews. Surse foto: Catiușa Ivanov / Hotnews și Inquam Photos / Octav Ganea

Blocul urmează să fie construit pe Șoseaua Viilor 47, beneficiarul fiind firma PCF Solar Energy, unde este acționar Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă. Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, a aprobat în iunie construcția, însă vecinii acuză că proiectul imobiliar nu respectă distanța legală față de proprietățile lor și vor rămâne fără lumină în casă.

Avizul de urbanism pentru proiectul imobiliar a fost dat de Primăria Sectorului 5 pe 21 iunie, iar pe 28 iunie a fost aprobat de Consiliul Local Sector 5 unde primarul Cristian Popescu Piedone are majoritate.

Prin Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobată construirea unui bloc cu parter, subsol și 9 etaje / înălțimea maximă de 33 de metri, în spate, spre strada Fabrica de Chibrituri și un bloc cu subsol, parter și 6 etaje, la stradă, pe Șoseaua Viilor. Retragerile față de proprietățile vecine sunt de 5 metri.

Șoseaua Viilor 47 – propunere construire bloc 9 etaje / Foto: Hotnews.ro/Catiușa Ivanov

Fiul lui Victor Pițurcă, printre beneficiari

Inițiatorul proiectului este firma PCF Solar Energy. Potrivit platformei online de verificare a firmelor, termene.ro, compania are următorul acționariat: Naboiu Claudia-Florentina (50%) și firma Pav Green Energy (50%). Pav Green Energy îl are acționar pe Pițurcă Victorio Alexandru, fiul fostului selecționer al României Victor Pițurcă.

Alexandru Pițurcă. Inquam Photos / Octav Ganea

În jurul parcelei de la numărul 47 sunt case cu parter, parter și mansardă sau parter și un etaj. Doar mai în spate, pe strada paralelă Fabrica de Chibrituri, este un bloc de 10 etaje, construit recent.

Vecinii se plâng că vor rămâne fără lumină naturală în case

Vecinii din blocul nou construit pe Fabrica de Chibrituri sunt nemulțumiți de proiectul imobiliar, despre care spun că îi va lăsa fără lumină pentru că nu respectă  retragerile față de proprietățile lor, fiind la o distanță de doar 5 metri de casele lor. Potrivit unui expert în urbanism consultat de HotNews.ro, distanța trebuie să fie jumătate din înălțimea clădirii, adică, în cazul de față, la peste 15 metri. 

Șoseaua Viilor 47 – propunere construire bloc 9 etaje / Foto: Hotnews.ro/Catiușa Ivanov

Localnicii au încercat să-și susțină punctele de vedere în dezbaterea publică de la Comisia de Urbanism, însă reprezentantul vecinilor spune că atunci când s-a discutat despre distanțele față de limitele terenului, acesta a fost „invitat afară, ridiculizat și intimidat”, potrivit propriilor declarații. 

„PUD-ul a fost aprobat deja, considerăm noi ilegal, pe 28 iunie. Nu s-a respectat termenul de 30 de zile prevăzut pentru dezbaterea publică, de la avizul Comisiei de urbanism (avizul a fost dat pe 21 iunie).” 

Localnicul spune că el și vecinii lui nu au nimic împotriva construirii blocului, însă vor să se respecte cerințele legale: 

„Distanțele față de limitele terenului raportate la înălțimea clădirii, care prin PUD-ul aprobat în 28 iunie ne afectează insorirea și intimitatea apartamentelor, suprafața minimă de spațiu verde și numărul minim necesar de locuri de parcare, nu pot fi ambele satisfăcute în același timp pe planul actual”, a explicat, pentru HotNews.ro, Cristi Iordache, unul dintre vecinii nemulțumiți.

Oamenii mai sunt îngrijorați și de încărcarea rețelei de apă, de aglomerația rutieră și de eventualul zgomot și miros venite de la spațiul comercial planificat în acel proiect. 

Vor să blocheze în instanță construcția blocului

Cristi Iordache spune că împreună cu alți locatari va ataca Planul Urbanistic de Detaliu în instanță.

„Vom urma parcursul legal, cu plângere prealabilă către organul emitent (Consiliul Local/Primăria Sectorului 5) pentru revocarea PUD-ului respectiv, iar dacă nu se soluționează favorabil, vom acționa în instanță pentru anularea și suspendarea acestui PUD”, a explicat acesta.

Șoseaua Viilor 47 – propunere construire bloc 9 etaje / Foto: Hotnews.ro/Catiușa Ivanov

Urbanist: „Propunerea afectează clădirile vecine”

Documentația proiectului imobiliar în care este implicat Alexandru Pițurcă încalcă prevederile Planului Urbanistic General privind distanțele față de proprietățile vecine, este de părere arhitecta Claudia Pamfil, vicepreședinte Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România. 

Într-o discuție cu HotNews.ro, aceasta a explicat că distanța dintre proprietăți trebuie să fie jumătate din înălțimea noului bloc. 

„Este evident că propunerea afectează negativ clădirile vecine, dar și zona în ansamblu, căci introduce niște constrângeri viitoare. Astfel de transformări (dintr-o zonă cu locuințe individuale într-o zonă viitoare mixtă) trebuie să se facă la o scară mai mare, cu operațiuni etapizate, care să permită și crearea de căi de circulație și zone verzi publice, așadar printr-o documentație de urbanism de rang superior (PUZ). Stă în puterea autorității locale să aprecieze că solicitarea nu respectă elemente de calitatea locuirii și să aplice Art. 32 din Legea 350 a urbanismului impunând tratarea serioasă a zonei extinse”, a declarat Claudia Pamfil pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că într-adevăr în Planul Urbanistic General este prevăzută acolo zonă mixtă, însă asta nu înseamnă să fie construit câte un bloc de 10 etaje pe fiecare parcelă, unde a fost demolată o casă parter.

„Zona a fost prevăzută în PUG ca una care să se transforme în zonă mixtă. Aceasta presupune în principal aducerea de servicii în zonele de locuit, nu crearea de locuințe colective noi, întrucât indicatorii de ocupare și utilizare a terenurilor prevăzuți pentru zona mixtă nu pot asigura calitatea locuirii. În acest caz (nu singurul) autoritatea locală a ignorat faptul că solicitarea nu se înscrie în regulamentul zonei mixte (M2), ci s-ar înscrie unei reglementări de tip L4, care prevede o ocupare și utilizare mult mai «aerisită», propice pentru locuire”, a explicat Claudia Pamfil.


HotNews.ro a solicitat Primăriei Sectorului 5 un punct de vedere despre acest proiect imobiliar, însă, până la ora publicării articolului, instituția nu răspuns. Dacă acesta va veni, îl vom publica.

Un alt bloc nou contestat, pe aceeași stradă

La câțiva metri de locul unde se va construi acest bloc, pe Șoseaua Viilor 37, tot între case cu parter, parter și etaj, pe o parcelă de 500 mp, a apărut un bloc cu 7 etaje. 

În 2023, procurorii au făcut percheziții la sediul Primăriei Sectorului 5, dar și la firma care construiește imobilul, într-un dosar de înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual şi uz de fals. 

HotNews.ro a intrat în posesia mai multor documente care arată că firma care a construit blocul aparține unui fost șef ISC, dar și cum a crescut blocul de la 5 etaje la 7 prin mai multe autorizații de construire eliberate succesiv de Primăria Sectorului 5. Citește aici toată povestea.

INTERVIURILE HotNews.ro